5+1 kihagyhatatlan fakultatív program Egyiptomban

Kategória: SmartLine Blog,

A turisták elsősorban a klasszikus tengerparti üdülések miatt keresik fel a Fáraók országát, de tökéletes célpont a víz alatti világ és a történelem szerelmeseinek is, hiszen Egyiptom tele van nem mindennapi műemlékkel és természeti kincsekkel.

Egyiptom nem az az autóbérlős, fedezd fel magad ország, ezért mindenképp érdemes beiktatni néhány szervezett kirándulást. A lehetőségek tárháza kimeríthetetlen, segítségül mi összeszedtük a legjobbakat, amiket vétek lenne kihagyni.

Listánk árai tájékoztató jellegűek, és elsősorban Hurghadáról történő indulással tüntettük fel őket, de a környező településekről (Makadi-öböl, Marsa Alam) megközelítőleg hasonló árakon lehet foglalni az alábbi kirándulásokat.

1.Kairó | 2.Luxor
3.Sivatagi szafari | 4.Vörös-tengeri búvárkodás
5.Mahmya | +1 Úszás delfinekkel

Kiemelt ajánlatok >>

1. Kairó

Egyiptomról szinte mindenkinek a piramisok jutnak először az eszébe, így nem meglepő, hogy listánkat a kairói kirándulással kezdjük. Egyiptom nyüzsgő és egzotikus fővárosa látnivalók sokaságát kínálja az ókori Egyiptom történelméből, valamint az iszlám és kopt kultúra köréből.

A programszervezők kínálatában lehetőségünk van választani 1 vagy 2 napos kairói látogatások között. Talán nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy szinte képtelenség egy nap alatt megismerni az „ezer minaret városát” és a gízai piramismezőt, ezért azt ajánljuk, aki teheti, szánjon rá két napot erre a kirándulásra, különösen buszos utazás esetén. A nagy távolság miatt ugyanis lehetőség van repülővel is utazni Hurghadáról, ami természetesen feláras, cserében azonban megspóroljuk a hat órás buszutat.

Szfinx
A gízai nagy szfinx, háttérben a piramisokkal

A program leírása

1 napos buszos Kairó: Az egész napos program keretében meglátogatjuk az Egyiptomi Múzeumot (legfőbb látványossága a Tutanhamon-sírlelet), illetve a vele szemben található, történelmi jelentőségű Tahrir-teret. A nap hátralevő részében megcsodálhatjuk a világ 7 ókori csodájából az egyetlen ma is láthatót, a Gízai piramisokat, ezenkívül a Völgytemplomot és a Szfinxet, valamint megismerhetjük a papirusz készítés titkait. Egyes szervező irodáknál lehetőség van továbbá egy rövid motorcsónakos vagy autóbuszos városnézésre a délután folyamán. Indulás a szállodából az éjjeli órákban (2-3 óra körül), érkezés késő este (22-23 óra körül).

1 napos repülős Kairó: a program megegyezik az autóbuszos kiránduláséval, csak az utazás repülővel történik. Indulás a reggeli órákban, érkezés kora este.

2 napos buszos Kairó: amellett, hogy több időt tölthetünk az egyes helyszíneken, az 1 napos utazáshoz képest szerepel a programban az Abdeen Palota, a Száláh El-Din Citadella (tetején a Mohamed Ali mecsettel), a Dzsószer-piramis és a Khan El Khalili bazár meglátogatása is. Továbbá lehetőség van fakultatív jelleggel nílusi hajózásra és esti városnézésre is.

Árak

1 napos buszos: Felnőtt: 75-95 €, Gyermek: 35-45 €

1 napos repülős: Felnőtt: 245-275 €, Gyermek: 220-245 €

2 napos buszos: Felnőtt: 180-200 €, Gyermek: 90-100 €

Ajánlott öltözet

Kényelmes, sportos ruházat, fejfedő, pulóver a légkondicionálás miatt, napszemüveg, naptej.

Fontos

Ajánlott a fokozott folyadékfogyasztás a nagy meleg miatt.

 

2. Luxor

Luxor vagy ahogyan a történelemkönyvekből ismerhetjük, Théba, az ország fővárosa volt az ókori egyiptomi Középbirodalom és Újbirodalom idejében. Ma világörökségi helyszin, és az egyik legnagyobb szabadtéri múzeum a világon. Luxori látogatásunk alatt egy felejthetetlen időutazásban lehet részünk, mely során az ókori és a modern civilizáció egyedülálló keveredése garantáltan elbűvöli a látogatókat.

Hatsepszut
Hatsepszut halotti temploma

Program leírása

Az egész napos program a Memnon Kolosszusoknál kezdődik, majd Hatsepszut királynő hegyoldalba vájt háromszintes temploma és az alabástromfeldolgozó-műhely látogatásával folytatódik. Ezután a fáraók temetkezési helye, a Királyok Völgye kápráztatja el az odalátogatókat, majd egy nílusi hajókirándulás során a keleti partjára átkelve a napot a hatalmas és magával ragadó Karnaki Templom, illetve egy papirusz galéria megtekintése zárja.

Indulás a szállodából a kora reggeli órákban (5 óra körül), érkezés a késő esti órákban (22 óra körül).

Árak

Felnőtt: 85-95, Gyermek: 40-50 €

Ajánlott ruházat

Kényelmes, sportos ruházat, fejfedő, pulóver a légkondicionálás miatt, napszemüveg, naptej.

Fontos

Ajánlott a fokozott folyadékfogyasztás a nagy meleg miatt.

3. Sivatagi szafari

Egyiptom megismerése nem lenne teljes egy sivatagi szafari nélkül. A program népszerűségéről sok mindent elárul, hogy naponta többször is indulnak kisebb csoportok a sivatagba quadokkal – vagy az új őrület szerint buggykkal -, hogy megismerjék a hegyek között megbúvó beduin törzs mindennapi életét.

Sivatagi quad
Sivatagi quad szafari

A szafari elmaradhatatlan eleme az őslakosokkal való teázás, és belefér egy kis tevegelés is, tehát egy rendkívül sokoldalú programról van szó.

Sőt egyes esti turnusok során a program része a naplemente megtekintése egy BBQ vacsora elfogyasztása közben, továbbá az ár tartalmaz még vízipipát, folklór showt, hastánc előadást, és egy teleszkópos csillagnézést is. Kijelenthetjük talán, hogy ár-érték arányban ez az egyik legjobb fakultatív lehetőség Egyiptomban.

Árak

A program részletességétől függően Felnőtt: 30-50 €, Gyermek: 15-25 €

Ajánlott ruházat

Kényelmes, sportos ruházat, zárt cipő, lehetőség szerint hosszú nadrágot, fejfedő a nap miatt, edzőcipő.

Fontos

Ajánlott a fokozott folyadékfogyasztás a nagy meleg miatt, naptej, kendő a vállra, fejre, napszemüveg, és fontos az erős nap elleni védelem.

 

4. Vörös-tengeri búvárkodás

A Vörös-tengerről azt tartják, hogy a világ egyik legpompásabb víz alatti élővilágát rejti. A tenger vize kristálytiszta, így már a felszínről egy búvármaszk és légző cső segítségével is fantasztikus látvány tárul a szemünk elé: számtalan színes korall a legelképesztőbb színű és formájú halakkal.

A vállalkozó kedvűek pedig profi búvároktatók segítéségével betekinthetnek a palackos búvárkodás rejtelmeibe, és felfedezhetik a mélyebben fekvő csodákat is. Vigyázat, ez bizony függőséget okozhat!

Felszíni búvárkodásra lehetőségünk van akár a hotelünk saját tengerpartján is – különösen a Makadi-öbölben találhatunk szuper helyeket –, de igazán jó élményekért érdemes befizetni egy snorkelezéssel egybekötött hajókirándulásra, amelyek során jól bevált korallzátonyokhoz kalauzolnak bennünket.

palackos búvárkodás
Palackos búvárkodás

A palackos búvárkodás értelem szerűen kicsit nagyobb előkészületet igényel. A hajókirándulás délelőttjén egy rövid eligazítást követően hivatásos búvárok kíséretében merülhetünk 4-5 méter mélységig gyönyörű korallzátonyok mentén. Általában a hajón elfogyasztott ebéd után délután is van lehetőség egy 10-15 perces merülésre, természetesen az első alkalommal tapasztalt szoros kíséretben.

Árak

Snorkeling hajókirándulás: Felnőtt: 20-30 € Gyermek: 10-15 €

Palackos búvárkodás hajókirándulás: Felnőtt: 45-50 €, Gyermek: 25-30 €

Ajánlott ruházat

Kényelmes, sportos ruházat, fejfedő a nap miatt, fürdőruha, fürdőlepedő vagy törölköző. 

Fontos

Ajánlott a fokozott folyadékfogyasztás a nagy meleg miatt.

 

5. Mahmya szigetlátogatás

Ha nem feltétlenül szeretnénk aktívan eltölteni a napot, de mégis kimozdulnánk a hotelből, akkor is remek lehetőségek közül választhatunk. Az egyik legnépszerűbb strandolós kirándulás a Mahmya szigetlátogatás. A Mahmya Beach a lakatlan Giftun sziget legszebb részén fekszik, melyet fehér homok borít, és gyönyörű korallzátonyok ölelnek körbe.

Mahmya
Mahmya Beach

Program leírása

A hotelből szervezett transzferrel jutunk el a kikötőbe, ahonnan egy rövid hajóút után elérjük a Gitun szigetet.

Ha csak pihenésre és napozásra vágyunk, akkor lehetőség van az egész napot a szigeten tölteni, ahol gyönyörű környezetben strandolhatunk kellemes zenei aláfestéssel. Akiket azonban érdekel a tenger élővilága, napközben kihajózhatnak, és felfedezhetik a varázslatos víz alatti világot, a színes korallokat és az egzotikus halakat.

A program része általában még egy svédasztalos ebéd a parton vagy a hajón. Indulás a reggeli órákban, érkezés délután.

Árak

Felnőtt: 65-75 € Gyermek: 35-40 €

Ajánlott ruházat

Kényelmes, sportos ruházat, fejfedő a nap miatt, fürdőruha, fürdőlepedő vagy strandtörölköző

Fontos

Ajánlott a fokozott folyadékfogyasztás a nagy meleg miatt, és fontos az erős nap elleni védelem.

 

+1 Úszás delfinekkel

Csak kevesen tudják, hogy a Vörös-tenger a palackorrú delfinek egyik őshonos élőhelye, ennek megfelelően egyiptomi nyaralás során lehetőség van delfinekkel való találkozásra is.

Ennek egyszerűbb módja a hurghadai delfinárium, ahol egy látványos show után akár úszhatunk is a delfinekkel. Mi mégis inkább azt javasolnánk, hogy természetes életterükben figyeljük meg ezeket a csodálatos állatokat. Erre a célra reggelente több kirándulóhajó is elindul Hurghada kikötőjéből a legesélyesebb delfin lelőhelyekre a Vörös-tengeren.

delfin
Palackorrú delfinraj

A program leírása

Értelem szerűen a delfinekkel való találkozást megígérni nem lehet, de a modern technikának és a sokéves tapasztalatnak köszönhetően a hajók szinte mindig rábukkannak az aktuális lelőhelyre. Itt felgyorsul minden, a turisták csónakba pattannak, hogy a megfelelő pozícióban beugorjanak a vízbe, és akár csak néhány métert együtt úszhassanak a delfinekkel.

Élvezhetjük, ahogy körülöttünk játszanak, testközelből megcsodálhatjuk őket, egyes esetekben hallhatjuk, ahogy a víz alatt beszélgetnek. Tapasztalatból mondhatjuk, hogy egy ilyen „találkozás” örökre bevésődik az ember emlékezetébe.

A program része általában még felszíni búvárkodás gyönyörű korallzátonyok mentén, sőt egyes szervezők palackos búvárkodással egészítik ki az egész napos kirándulást.

Árak

Felnőtt: 50-65 € Gyermek: 30-35 €

Ajánlott ruházat

Kényelmes, sportos ruházat, fejfedő a nap miatt, fürdőruha, fürdőlepedő vagy strandtörölköző.

Fontos

Ajánlott a fokozott folyadékfogyasztás a nagy meleg miatt, és fontos az erős nap elleni védelem.

 

Kedvet kaptál?
Nézd meg egyiptomi ajánlatainkat >>

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel!

Kapcsolódó cikkek:

 

Vissza a bejegyzésekhez