Mától karanténkötelezettség nélkül utazhatunk Angliába és Skóciába

Kategória: Hírek,

Megszűnt a Magyarországról és számos más országból Angliába és Skóciába beutazók karanténkötelezettsége.

A brit közlekedési minisztérium által összeállított listán 59 olyan ország szerepel, amelyek esetében London péntektől feloldotta az Angliába beutazókra érvényes, 14 napos elkülönítést előíró karanténszabályozást. Pénteken az Egyesült Királyság nemzetei közül Wales és Észak-Írország is átvette az eredetileg csak Angliára összeállított listát.

A skót kormány 57 ország - köztük Magyarország - esetében tekinti Skóciára is érvényesnek a brit kormány karanténmentességi döntését: Szerbiát és Spanyolországot kihúzta listáról. 

A brit közlekedési minisztérium pénteken bejelentette, hogy a Szerbiából érkezők Angliába sem utazhatnak be karanténkötelezettség nélkül, és ezért a kormány levette Szerbiát az elkülönítési kötelezettség alól mentesített országok listájáról.

Portugália, Svédország, az Egyesült Államok és Kína, a közép- és kelet-európai országok közül Szlovákia, Szlovénia, Bulgária, Románia, Oroszország és immár Szerbia nem szerepel ezen a listán.

Számít az utazási előzmény

Azoknak a beutazóknak, akik az érkezésük előtti 14 napban olyan országban jártak, amelyek nem szerepelnek a már korábban említett listán, Nagy-Britanniában továbbra is karanténba kell vonulniuk.

Fontos azonban kiemelni, hogy nekik csak addig kell elkülönítésben lenniük, amíg nem telik el 14 nap attól a naptól számítva, amikor elhagyták a mentesítési listán nem szereplő országokat.

A mentesített országokból Nagy-Britanniába beutazók továbbra is kötelesek megadni a brit határőrizeti hatóságoknak elérhetőségeiket, és be kell számolniuk arról, hogy az előző 14 napban mely országokban vagy térségekben jártak. Ezt az online kérdőívet az utazás megkezdése előtt ki kell tölteni.

Több, mint egy hónapos korlátozás ért véget

A brit kormány június 8-án léptette életbe az elkülönítési rendelkezést, amelynek alapján eddig kéthetes karanténba kellett vonulniuk a külföldről Nagy-Britanniába érkezőknek, köztük a brit állampolgároknak is.

Arra, aki nem tartotta magát a karanténelőíráshoz, a hatóságok Angliában ezer font (csaknem 400 ezer forint) pénzbüntetést szabhattak ki. A karanténkötelezettség alól nem mentesített országok esetében ez továbbra is érvényes.  

Egyesült Királyság utazások >>

(forrás: portfolio.hu, kép: unsplash.com)

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel!

Vissza a bejegyzésekhez