Kitört az Etna, földrengés rázta meg Szicíliát

Kategória: Hírek,

December közepe óta tart a vulkáni tevékenység az Etnán, amely most egy 4,4-es erősségű földrengéssel párosult.

Kedd este, 21.27-kor 4,4-es erősségű földrengés rázta meg Szicíliát. Körülbelül tíz másodpercig rázkódott a föld, amit az egész szigeten, Palermóban, Ragusában, Szirakúzában és Cataniában is érezni lehetett. A földrengés epicentruma a tenger alatt, 30 kilométeres mélységben lehetett a szigettől délre, írja a La Repubblica olasz lapra hivatkozva a telex.hu.

A Telex beszélt egy Ragusában élő férfivel, aki elmondta, sokan azért költöztek a városba, mert ott ritkán vannak súlyosabb földrengések, a legutóbbi ilyen közel 500 évvel ezelőtt, 1693-ban történt. Azt mondta, most az emberek a karanténszabályok ellenére is kiszaladtak az utcákra, és az időseket is kivitték az otthonokból. A Ragusától 140 kilométerre lévő Etna kitörése is látszódik onnan.

A város polgármestere, Giuseppe Cassì az olasz sajtónak azt mondta, hogy károkról még nem érkezett hír. A rengés főként Kelet-Szicíliát rázta meg, de más régiókban, sőt még Máltán is érezni lehetett.

December közepe óta tart a vulkáni tevékenység az Etnán. 13-án este kitörések kezdődtek az egyik kráteréből, amit lávakifolyások is követtek. December 22-én hajnalban, 24 órával az előző aktivitása után újabb kitörés zajlott az Etnán, a lávafolyás nagyjából egy órán át tartott. Az Etna, Európa legnagyobb és legaktívabb vulkánja.
(forrás: telex.hu, kép forrása: Angela Platania / REX)

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel!

Vissza a bejegyzésekhez