Megvan a megállapodás a vakcinaútlevélről, július 1-től szabadon utazhatnak a védettek az EU-ban

Kategória: Hírek,

Lezárult az európai uniós digitális Covid-igazolványokról szóló jogalkotási folyamat, amelynek célja az EU-n belüli biztonságos és szabad mozgás megkönnyítése a koronavírus-járvány alatt.

Megszületett a megállapodás az Európai Tanács, az Európai Parlament és az Európai Bizottság között arról a védettségi igazolványról, vakcinaútlevélről, amely azt biztosítja, hogy az EU-s állampolgárok szabadon tudjanak utazni – írja az index.hu.

A dokumentum három információt fog tartalmazni:

  • az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által engedélyezett melyik vakcinával oltották be,
  • átesett-e a fertőzésen,
  • van-e friss, negatív teszteredménye.

Az egységes, QR-kóddal ellátott vakcinaútlevelet digitális és papírformában is ingyenesen elérhetővé teszik, minden uniós tagállamnak kötelezően el kell fogadnia.

Az EMA eddig négy vakcinát engedélyezett: a Pfizer, a Moderna, az AstraZeneca és a Johnon & Johnson oltóanyagát. A tagországok ettől függetlenül dönthetnek úgy, hogy elfogadják a Sinopharmmal vagy a Szputnyik V-vel oltottak igazolását is.

A vakcinaútlevél hivatalos neve EU-s digitális Covid-igazolvány.

Az Európai Parlament, az Európai Bizottság és a Tanács vezetője által hétfőn hivatalosan is aláírt rendelet július 1-től lép érvénybe.

A rendelet előírja, hogy tagállamoknak tartózkodniuk kell attól, hogy az igazolvány birtokosaival szemben további utazási korlátozásokat vezessenek be, eltekintve a népegészség védelméhez szükséges és arányos korlátozásoktól.

(Forrás: MTI, index.hu / Fotó: thelocal.ch)

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel!

Vissza a bejegyzésekhez