Tegnap megszűnt, ma új névvel újraindult Európa egyik legpatinásabb légitársasága

Kategória: Hírek,

A 74 éves Alitalia története végleg lezárult csütörtökön, miután az olasz légitársaság utolsó járata éjjel leszállt Rómában. A cég helyét péntektől az ITA (Italia Trasporto Aereo) veszi át.

Az Alitalia utolsó járata Szardínia szigetéről indult és a repülőgép csütörtökön, 23.10 órakor szállt le a Roma-Fiumicino repülőtéren - írja a portfolio.

Az Alitalia légitársaságot 1947-ben alapították, fénykora a 60-as-70-es években volt, ekkor a harmadik legnagyobb légi vállalat volt Európában a British Airways és az Air France után.

A csaknem két évtizede veszteséges cégnek komoly versenyt teremtettek a fapados légitársaságok, de a végső csapást a globális koronavírus-járvány mérte rá. Az Alitalia hosszú ideje állami lélegeztető gépen volt, a jelenlegi, Mario Draghi vezette olasz kormány engedte el végleg a kezét.

A légitársaság tulajdonképpen már ma újraéledt ITA (Italia Trasporto Aereo) néven. Az állam 1,35 milliárd eurót invesztált az új cég létrehozásába, amit szeptemberben engedélyezett az Európai Bizottság. Az ITA 52 repülőgéppel indul 2950 alkalmazottal. (Az Alitaliánál mintegy 10 ezren dolgoztak.)

Az új cég egyelőre 61 útvonalon közlekedik majd 45 célállomással, beleértve Frankfurtot, Párizst, Londont, New Yorkot és Buenos Airest.

(forrás: portfolio.hu)

Olaszországi utazásainkért kattints ide »

Vissza a bejegyzésekhez