Utazási kisokos A-tól Z-ig

Kategória: SmartLine Blog,

Charter, ultra all inclusive, voucher... egyre több ismeretlen kifejezés kerül be az utazási katalógusokba, melyek értelmezése nem feltétlenül egyértelmű. Összeállításunkban ABC sorrendbe gyűjtöttük a legfontosabbakat. 

Tartalomjegyzék

B
G
 
H
 
J
 
M
 
N
 
R

 
Z
 
 

Mit jelent?

All inclusive

Az all inclusive kifejezés elsősorban az étel- és italfogyasztásra vonatkozik az adott szálláshelyen, de nincs egységes meghatározása, ezért a szolgáltatás milyensége és minősége hotelenként eltérő lehet. Általában svédasztalos reggelire, ebédre és vacsorára számíthatunk korlátlan italfogyasztással (üdítők és helyi alkoholos italok), illetve napközbeni snackre és italokra.

Foglalás előtt mindig érdemes tájékozódni a szálláshely oldalán vagy az utazási irodában az all inclusive ellátás pontos szolgáltatásairól, hogy nyaralásunk alatt ne érjen minket meglepetés. 

BBP-biztosítás (baleset-, betegség-, poggyászbiztosítás)

A BBP-biztosítás külföldi utazás vagy tartózkodás idejére szóló betegség-, baleset- és poggyászbiztosítás. A legtöbb ilyen módozat ezen túlmenően tartalmaz különböző segítségnyújtási (assistance) szolgáltatást is. Pl. az igazolvány (kötvény) felmutatása ellenében a külhoni orvos – sürgős szükség esetén – a beteget ellátja, és honoráriumát később a biztosítóval számolja el.

Bed and breakfast (B&B)

Ahogy a neve is mutatja, ágy és reggeli. Olyan szálláshely, amely reggelit is ad a szoba mellé.

Business class

Az alap Turista osztályhoz képest a jóval drágább Business osztályon kényelmesebb ülések, nagyobb lábtér, jobb minőségű ételek és extra szolgáltatások várják az utasokat. Emellett már az utazás megkezdése előtt kitüntetett figyelmet kapunk, hiszen néhány légitársaság reptéri sofőrszolgálatot is biztosít, az utasok pedig kényelmes Lounge-okban pihenhetnek utazás előtt, ahol korlátlan étel és italfogyasztás van.

Charter járat

A charter tulajdonképpen bérelt járatot jelent, ahol nem a légitársaságok értékesítik a repülőjegyeket, hanem azok az utazási irodák, amelyek kibérelik a repülőgépet akár egymaguk, akár több irodának továbbadva a helyeket. Az irodák többnyire csomagban, azaz a szállásokkal együtt értékesítik a jegyeket.

A charter járatok legnagyobb előnye, hogy ezek a gépek közvetlenül, átszállás nélkül a nyaralóhelyekre közlekednek, ráadásul sokszor olyan helyekre is eljuthatunk velük, ahová menetrendszerinti gépekkel egyáltalán nem, vagy csak nehezen és drágán tudnánk repülni.

Double room

A Double room kifejezés kétszemélyes szobát jelent egy darab nagyméretű franciaággyal. 

Duty Free

Duty Free üzletekkel leggyakrabban a nemzetközi repülőtereken, ritkább esetben egyes országok szárazföldi határain találkozhatunk. A Duty Free zóna lényege, hogy az itt található boltokban adómentesen vásárolhatunk, azonban általában ennyivel nem olcsóbbak a termékek, mert a kereskedők ennek a különbözetnek egy jelentős részét beépítik a haszonkulcsukba. 

A repülőtéri Duty Free legfőbb előnye, hogy a biztonsági ellenőrzések után vásárolt termékeket általában korlátozások nélkül felvihetjük magunkkal az utastérbe, legyen szó ételről, italról vagy bármilyen kozmetikumról. 

Economy class (Turista osztály)

Az Economy class az alap komfortfokozat a hagyományos légitársaságok esetében. A repülőgépen ide szólnak a legolcsóbb jegyek, és ennek megfelelően ezen az osztályon ülnek a legtöbben, ez a legzsúfoltabb és lényegében legkényelmetlenebb is. A Turista osztályon minden szolgáltatás – például a wifi-hálózat, étkezés, szórakozási lehetőség – szinte a lehető legegyszerűbb. 

Egyes légitársaságoknál találkozhatunk a Premium Economy vagy Economy Plus kifejezésekkel is, melyek valamelyest nagyobb ülőhellyel és plusz szolgáltatásokkal a Business és az Economy Class között helyezkednek el árban és kényelemben. 

Egyágyas felár

Ha egy szobát vagy utazási csomagot egy utas egyedül kíván igénybe venni, a szállásadók vagy adott esetben az utazási irodák egyágyas felárat adnak hozzá a fejenként meghatározott szobaárakhoz vagy részvételi díjakhoz.

Ennek elsődleges oka, hogy a legtöbb szállodában nincsenek egyágyas szobák, tehát ha egyedül akarunk megszállni, akkor tulajdonképpen egy kétágyas szobát foglalunk el. Az egyágyas felár általában azért kevesebb, mint a szoba vagy utazás teljes ára lenne két személyre.

Fakultatív program

A fakultatív program olyan szervezett kirándulás vagy program, aminek az árát az utazás alapára nem tartalmazza. A fakultatív programon való részvétel nem kötelező, az utas szabadon dönthet a részvételről.

Általában nem szükséges ezeket előre lefoglalnunk, elegendő érkezés után a kihelyezett idegenvezetők segítségével kiválasztani a kívánt programokat.

Fapados légitársaság (Diszkont légitársaság)

A diszkont légitársaság (népszerű nevén fapados) az olyan légitársaságnak a megjelölése, amely a nemzetközi árversenyben az átlagosnál olcsóbb járataival vesz részt.

A nyomott ár rendszerint kevesebb kényelmi szolgáltatással jár, és az alacsony bevételt általában fizetős szolgáltatásokkal igyekeznek kompenzálni. Ennek megfelelően általában külön kell fizetnünk a szabadon választott „extrákért”, úgy, mint a feladott poggyász, egymás melletti ülőhely, vagy a fedélzeti ellátás. 

Félpanziós ellátás

A félpanzió szálláshelyen történő kétszeri étkezést jelent. Az egyik étkezés mindig a reggeli, a másik a szálláshelytől függően ebéd vagy vacsora, esetleg a kettő közül szabadon választható. 

First class (Elsőosztály)

Az Elsőosztályra szóló jegy ára még a Business jegynek is többszöröse lehet, amiért cserében itt megtalálható minden, ami egy dúsgazdag milliomos igényeit kielégítheti.

A jellemzően több milió forintos jegyekért tágas, kényelmes, egyszemélyes üléseket, a legmodernebb szórakoztató elektronikát és külön erre a célra képzett felszolgáló személyzetet kapunk, akik lesik minden kívánságunkat az utazás során.

First minute (Előfoglalási kedvezmény)

A First minute szállások és utazások ára azért kedvezőbb, mert a korai foglalások esetében a szolgáltatók előre tudnak számolni az érdeklődőkkel, és hamarabb is jutnak pénzükhöz, emiatt tulajdonképpen megéri nekik előfoglalási kedvezményekkel csalogatni az utasokat. 

Az előfoglalás elsősorban azoknak éri meg, akik pontosan tudják, hogy hová és milyen feltételekkel szeretnének utazni. Ilyenkor ugyanis szinte az egész kínálat elérhető, bármely szálloda, bármely ellátás és bármely indulási időpontot le lehet foglalni. Itt tehát nemcsak a kedvezményre érdemes figyelni, hanem arra is, hogy nem kell kompromisszumot kötni, mint például azoknak, akik az utolsó pillanatban last minute foglalják le az utazást.

Idegenforgalmi adó (IFA)

Az idegenforgalmi adót a vendégéjszakák száma vagy a szállásdíj után fizetik az üdülővendégek. Adókötelezettség terheli azt a magánszemélyt, aki nem állandó lakosként az adott önkormányzat illetékességi területén legalább egy vendégéjszakát eltölt. Az ifa mértéke a különböző országokban és városokban eltérő, és általában távozáskor a helyszínen fizetendő. 

Kontinentális reggeli

A kontinentális reggeli alapelemei a (pirítós) kenyér, péksütemény, dzsem, vaj, kávé, vagy tea, ám bővebb változatában joghurtok, cereáliák, sajtok, főtt tojás, gyümölcsök, gyümölcslevek és méz is asztalra kerülhetnek. 

A kontinentális elnevezés a 19. századból, az angoloktól ered, akik ezzel a szóval utaltak arra, hogy a Közép-Európából (azaz a kontinensről) érkezők hozzájuk képest jellemzően jóval kevésbé kalóriadús reggelit fogyasztottak.

Last Minute

A last minute kifejezés utolsó pillanatban történő értékesítést jelent, amikor az utazási iroda az esetleges veszteségek csökkentésére árengedményt ad egy-egy utazás árából. Szigorúan értelmezve akkor beszélhetünk ilyen útról, amikor az indulás előtti maximum 3-4 héten belül hirdetik meg, és előzetesen magasabb áron is kínálták már.

Az ilyen utazásokra azoknak érdemes várni, akiknek rugalmas az időbeosztásuk és nincs konkrét szálloda, esetleg maga az úti cél sem elsődleges szempont. Ebben az esetben érdemes lehet kivárni, főleg elő- és utószezonban.

Online check-in

Manapság egyre több légitársaság nyújtja kényelmi szolgáltatásként az interneten keresztül történő, sorban állás nélkül bárhonnan elérhető online check-in lehetőséget. A légitársaság oldalán a repülőjegy számunkkal vagy a foglalási kódunk segítségével kiválaszthatjuk, hogy mely járatra szeretnénk becsekkolni. A sikeres online check-in után a beszállókártyánkat kinyomtathatjuk, vagy akár elküldhetjük okostelefonunkra is. 

Legfőbb előnye, hogy a repülőtérre kiérkezve - ha nincs feladott poggyászunk - egyenesen a biztonsági átvizsgáláshoz mehetünk, ahol a beszállókártyánk és személyazonosságunkat igazoló dokumentum felmutatása után továbbmehetünk az indulási kapukhoz (Gate). 

Egyelőre még nem minden légitársaságnál érhető el ez a szolgáltatás, illetve charter járatok esetében egyáltalán nem végezhető el az online check-in, ebben az esetben a repülőtéri check-in pultoknál tudjuk elvégezni az utaselvételt.  

Pályaszállás

Síutak esetében találkozhatunk ezzel a kifejezéssel. A pályaszállás olyan szálláshely, ahonnan nincs szükségünk járműre a pálya megközelítéséhez, vagyis a felvonó gyalogosan vagy sítalpon is megközelíthető.

Repülőtéri illeték

Hatóságok által meghatározott légiszállítási adó, melynek mértéke országonként és repülőterenként eltérő. Az illetéket az utazás folyamán érintett repülőtereken található szolgáltatások fenntartására (például biztonsági szolgálat, repülőgép-karbantartás és -javítás) fizettetik ki.

A légitársaságok az elmúlt években bevezetett "üzemanyag felárat" is a repülőtéri illetékek közé sorolják, emiatt sokszor előfordul, hogy az illeték több mint a repülőjegy ára.

Stornó biztosítás (Útlemondási biztosítás)

A stornó biztosítás fontos részét képezi az utasbiztosításoknak, melyet általában az utazás foglalásával egy napon érdemes kötni. Lényege, hogy az utazás megkezdése előtt bekövetkező előre nem látott egészségügyi probléma, haláleset (vagy közeli hozzátartozó halálesete) esetén a biztosító megtéríti az útlemondással járó károkat, az önrész levonásával. 

Az olyan általános kedvezőtlenül alakult körülményekre, mint a rosszra fordult időjárás, vagy a munkahelyi szabadságolás elmaradására, nem hivatkozhatunk a biztosítónál. Továbbá kizáró tényező, ha az utazó felelőtlenségéből fakadóan hiúsul meg az utazás. Útlemondás esetén, a biztosítónak és az illetékes utazási irodának haladéktalanul jelezni kell az eseményt és a lemondási szándékot.  

Az Útlemondási biztosítás egyaránt köthető szállásra (belföldön is), repülőjegyre, hajóutakra (tengeri, óceánjáró, stb), belépőjegyekre (kulturális programok, sportesemények) de még egy meglévő utazás önrészére is.

Svédasztalos reggeli (Büféreggeli)

Büfé- vagy svédasztalos reggeli esetén a tálalóasztalokon kihelyezett ételekből magunk válogathatjuk össze a reggelinket. Ez korlátlan helyszíni fogyasztást jelent, viszont az étteremből nem szabad ételeket kivinni.

A büféreggelik választéka a szállodák besorolásától függ, egy háromcsillagos szálloda esetében természetesen szerényebb, mint egy ötcsillagos hotelben. A kontinentális reggelihez képest itt már jóval bővebb az ételválaszték meleg ételekkel (pl. tojás, bacon, virsli, párolt zöldségek), többfajta felvágottal, sajttal, gyümölcsökkel és különböző pékárukkal. 

Teljes ellátás (Teljes panzió)

A teljes ellátás szálláshelyen történő háromszori főétkezést, azaz reggelit, ebédet és vacsorát jelent.

Nem összekeverendő az all inclusive ellátással, hiszen ebben az esetben általában csak a reggeli tartalmazza a korlátlan italfogyasztást, míg a többi italért és napközbeni szolgáltatásért (pl. snack) fizetni kell.

Twin room

A Twin room kétszemélyes szobatípust jelent két különálló ággyal. 

Ultra all inclusive

Egyre elterjedtebb, hogy az egyes szállodák próbálják egyedi, plusz szolgáltatásokkal fokozni az all inclusive kategóriát, így már létezik ultra all inclusive megjelölés is, amely jelentheti például a kiváló minőségű, prémium alkoholos italokat.

Vízum

A vízum beutazási engedély az azt kiadó ország területére, ami feljogosít továbbá az ott-tartózkodásra, kiutazásra, vagy egy ország területén való átutazásra is. Egyes országok, általában kétoldalú egyezmények alapján, nem kívánják meg egymás állampolgáraitól a vízum szükségességét, és az ország saját állampolgárainak sincs szüksége vízumra. A vízumot kibocsátó ország különböző feltételeket szabhat, például csak egyszeri belépésre jogosult, vagy csak munkavállalási engedélyhez kötötten adja ki. 

Voucher 

Utazási irodától kibocsátott és meghatározott szolgáltatásra jogosító részvételi jegy. Utazási csomag foglalása esetén általában egyetlen voucher igazolja a szállás, a közlekedési eszköz (repülő, busz, hajó), a transzfer, illetve adott esetben a fakultatív programokra szóló részvételt. Utazásunk során a voucher bemutatása nélkülözhetetlen a lefoglalt, kifizetett szolgáltatások igénybevételéhez.

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel!

55 utazási iroda 30.000 ajánlata 1 helyen.

Vissza a bejegyzésekhez