Utazási tanácsok a koronavírus idejére

Kategória: SmartLine Blog,

Hova, mikor és mivel utazzunk? Mit vigyünk magunkkal? Összegyűjtöttük a legfontosabb válaszokat.

A koronavírus-járvány hatására márciusban sorra zárták le határaikat az országok, tulajdonképpen az egyik napról a másikra leállt a turizmus.

Több hetes bezártság után május elején már pislákolt a fényt az alagút végén: a legtöbb európai kormány kijelölte a korlátozások enyhítésének időpontját, ezzel egy időben légitársaságok jelentették be visszatérésüket, és utazási irodák nyitották meg újra kapuikat.

Úgy tűnik tehát, hogy mégsem kell lemondanunk idei nyaralásunkról, azonban számos olyan kérdéssel kell szembenéznünk, amely alap esetben nem befolyásolná a választásunkat.

Ezekre a kérdésekre gyűjtöttük össze a legfontosabb válaszokat és tanácsainkat.

1. Hova utazzunk?

Kétségkívül a legfontosabb kérdés, ami egyelőre inkább úgy szól: hova utazhatunk?

Az utazási korlátozások hatására az egész világon felértékelődhetnek a belföldi úti célok, nincs ez másképp Magyarországon sem. Hazánkban különösen a Balaton környéki nyaralóhelyek, illetve az ország különböző pontjain fellelhető wellness szállodák lehetnek az idei nyár nyertesei.

De mi a helyzet azokkal, akik a szokásos külföldi nyaralásukat idén sem akarják belföldire cserélni?

A jó hír az, hogy az egyes országok – különösen azok, amelyeknek a turizmus a legfőbb bevételi forrásuk – óriási erőfeszítéseket tettek az elmúlt hetekben a nyári szezon megmentéséért.

Az európai kormányok bejelentéseiből már körvonalazódni látszik, hogy mely országokat vehetjük célba idén nyáron.

Jelen állás szerint:

  • Korlátozás nélkül utazhatunk: Bulgária, Szlovénia, Szerbia
  • Szabadon beutazhatunk, de hazatéréskor 14 napos karantén vár ránk: Horvátország, Montenegró, Svédország, Portugália, Egyesült Királyság* (*az Egyesült Királyságban várhatóan június 8-án bevezetik a karantént)
  • Hamarosan utazhatunk: Olaszország (június 3.), Ciprus (június 9.), Ausztria (június 15.), Görögország (Athén június 15., görög szigetek július 1.), Spanyolország (július 1.), Málta (július 1.)

Hotelválasztás során célszerűbb az eldugottabb, nyugodtabb településeket és partszakaszokat keresni. Különösen azért, mert a legtöbb kormány a leglátogatottabb strandokon létszámstopot vezethet be, így felértékelődhetnek az egyébként kevésbé népszerű nyaralóövezetek.

Hangsúlyozzuk, hogy a helyzet napról napra változik, emiatt érdemes tájékozódni az aktuális érvényben lévő korlátozásokról.  

2. Mikor utazzunk?

A válasz természetesen nagyban függ a kiválasztott célországban érvényben lévő korlátozásoktól. Magától értetődő, ahova a beutazás karantént von maga után, oda nem ajánlatos utazni.

Ugyanakkor fontos figyelembe venni, hogy jelenleg még a legtöbb országból történő hazatéréskor is két hetes karantén vár ránk. Hivatalos információk ugyan még nincsenek a magyarországi korlátozások eltörléséről (kivéve Bulgária, Szlovénia és Szerbia esetében), de az elmúlt napok történései alapján bízhatunk abban, hogy a magyar kormány hamarosan meghozza ezt a külföldi utazásokat elősegítő döntést.

A karantén eltörlése után a bátrabbaknak akár már a júliusi elutazást is ajánljuk, sőt egyes országokba már június végén is nyugodt szívvel utazhatunk, természetesen a járványügyi intézkedések betartása mellett.

Az óvatosabbaknak egy augusztus végi vagy szeptemberi utazás ideálisabb megoldás lehet. Ekkorra már vélhetően az egész világon helyreáll a rend, és akár a távolabbi desztinációkat is célba vehetjük. Arról nem is beszélve, hogy utószezonban jóval kedvezőbb árakon utazhatunk, és elkerülhetjük a nagyobb tömegeket mind a repülőtereken, mind a népszerű tengerpartokon.

3. Mivel utazzunk?

Rengeteg statisztika készült az elmúlt években arról, hogy az egyik legbiztonságosabb közlekedési eszköz a repülő, magasan megelőzve az egyébként még népszerű személygépjárművet.

De mi a helyzet a koronavírus idején? Vajon milyen hatásai lesznek a pandémiának az utazási szokásainkra?

 Autó vagy repülő? 

Szállások egyéni utazással

A világjárvány hatására érthető módón előtérbe kerülhetnek az autóval is elérhető közelebbi tengerpartok, mint például Horvátország, Szlovénia, Olaszország, Montenegró vagy Bulgária. Nagy előnye az egyéni utazásnak, hogy nem kell forgalmas közlekedési csomópontokon várakozni, valamint idegenekkel együtt utazni. Az egy háztartásban élőkre így még járványügyi nézőpontból sem jelentenek veszélyt a több órás utazások, sőt a nyaralás költsége is kedvezőbb lehet, ami szintén nem utolsó szempont.

Repülős utazások

De nem feltétlenül kell tartani a repüléstől sem. Egyrészt a legtöbb gépen már olyan HEPA-szűrő van, amely a vírusok és baktériumok 99 százalékát kiszűri, másrészt az utasoknak és a személyzetnek is kötelező lesz a maszk viselése a repülés teljes ideje alatt. Emellett a repülőterek és a légitársaságok közös erőfeszítéseinek köszönhetően teljesen átalakulhat a repülési norma: gyorsabb utasfelvétellel, gördülékenyebb biztonsági ellenőrzésekkel és természetesen az eddiginél is alaposabb fertőtlenítéssel, valamint szúrópróba szerű teszteléssel próbálják megakadályozni a járvány terjedését.

Hajóutak

Az egyre népszerűbb tengeri és folyami hajóutak kipróbálására nem feltétlenül az idei nyár a legalkalmasabb időpont. A legtöbb hajótársaság egyébként nem is indít utazást július 31-éig bezárólag, kíváncsian várjuk, hogy a helyzet normalizálódik-e nyár végére.

Buszos utazások

A buszos körutazásokra is ugyanezek az aggályok érvényesek: bár a hajóutakhoz képest jóval kisebb számban, de mégis egy légtérben utaznánk napokig (esetleg hetekig), ami egyáltalán nem ajánlatos a jelenlegi helyzetben. Ennek megfelelően a buszos utazások is háttérbe szorulhatnak.

4. Mit vigyünk magunkkal?

A maszk és a kézfertőtlenítő mindennapos kellékekké váltak a koronavírus megjelenése óta, nincs ez másképp nyaralásunk alatt sem. Érdemes ezekből feltankolni indulás előtt, a maszkhasználat ugyanis a legtöbb repülőtéren (és járaton) kötelező, de a célországban is valószínűleg találkozunk olyan helyzettel, amikor használnunk kell. Az alkoholos kézfertőtlenítők hasznosságát pedig nem kell ecsetelnünk.

Továbbá érdemes lehet még fertőtlenítő törlőkendőt és antibakteriális törölközőt is a kézipoggyászunkban tartani.

Ezeken a kellékeken kívül tulajdonképpen ugyanazt pakolhatjuk, mint egyébként.

 +1: Élvezd a nyaralásod!

De a legfontosabb tanácsunk, hogy hagyjuk otthon a félelmünket. Ne engedjük, hogy a koronavírus beárnyékolja a nyaralásunkat, amire egész évben készültünk. Minden egyes országban kiemelt figyelemmel fogják védeni az egészségünket, ha betartjuk hatályos egészségügyi előírásokat, nem eshet bajunk ebben a helyzetben sem.

Élvezd a nyaralásod!

A fent említett információk és tanácsok tájékoztató jellegűek, pontos információért kérjük, minden esetben tájékozódjatok a megfelelő szervezeteknél.

Bármilyen felmerülő kérdés esetén fordulj hozzánk bizalommal a megadott elérhetőségeink egyikén!
info@smartlinetravel.hu
+36 30 337 8336
Vissza a bejegyzésekhez