10 dolog, amit nem tudtál a Maldív-szigetekről

Kategória: SmartLine Blog,

Összegyűjtöttünk 10 érdekes tényt, melyek segítségével még jobban megismerheted a világ egyik legkedveltebb turistaparadicsomát. 

1. A Maldív-szigetek háromnegyed része máig lakatlan

A Maldív Köztársaság Ázsia legkisebb országa, 1192 szigetből áll, amelyek 26 atollba csoportosulnak. Ebből 200 lakott és közel 90 resort sziget, tehát a szigetcsoport háromnegyed része jelenleg is lakatlan.

2. Ez a világ legalacsonyabban fekvő országa

A szigetek átlagos tengerszint feletti magassága mindössze 1,5 méter, sőt az ország legmagasabb pontja is 3 méternél alacsonyabban fekszik, ezért is félő, hogy a szigetek egyszerűen el fognak süllyedni a globális felmelegedés okozta tengerszint emelkedések miatt.

3. A turisták száma minden évben meghaladja a helyi lakosokét

A Maldív-szigetek népessége 2017-es népszámlálás szerint 437.000 fő, míg évente körülbelül másfélmillió turista érkezik az országba. A maldív kormány célja 2023-ra elérni az évenkénti két és fél millió látogatót, azonban a koronavírus megjelenése ezt nagyban befolyásolhatja.

4. A Föld legkisebb muszlim állama

A Maldív-szigetek a vallási intoleranciájáról ismert, a lakosok rendkívűl hűek a hivatalos vallásukhoz, mely az iszlám szunnita ága. Minden más vallás gyakorlása tiltott.

Grand Friday mecset

5. A nyaralóövezeteken kívül tilos az alkohol fogyasztása

A helyi vallási szokásokat különösen tiszteletben kell tartani; a szállodák területén kívül tilos alkoholt fogyasztanunk, és oda kell figyelnünk az öltözködésre. Továbbá érdekesség, hogy szombat-vasárnap helyett a muszlim országokhoz hasonlóan itt is a péntek és szombat jelenti a hétvégét.

6. A múlt század közepén még szultanátus volt

1954-től 1965-ig 11 éven keresztül szultanátus volt a Maldív-szigetek államformája, élén Mohammed Farid Didi szultánnal. Manapság köztársaság, azonban nincsenek pártok, atollvezetők irányítanak a szigeten, akiket az elnök választ.

7. Itt tartották a világ első víz alatti kormányülését

2009-ben Mohammed Nasheed elnök és 13 másik kormánytisztviselő búvárruhát húzott és 20 méter mélyre merült, hogy az itt tartott mélytengeri tanácskozással felhívja a többi ország figyelmét a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére. Ennek célja annak illusztrálása, hogy a Maldív-szigetekre, óriási hatással lesz az emelkedő tengerszint.

Víz alatti kormányülés

8. Az Egyesült Királysághoz hasonlóan baloldali a közlekedés

A maldívok baloldali közlekedést örököltek a brit fennhatóság idejéből, de ez annyira nem mérvadó, hiszen autókkal csak a fővárosban találkozhatunk, a szigetek mérete miatt ez máshol nem lehetséges.

9. Az írástudók aránya az egyik legjobb a világon

A Maldív-szigetek azzal büszkélkedhet, hogy az írástudók aránya a felnőttek körében 98%. Minden gyermeket beíratnak az iskolába, és általában 99%-ban sikeres érettségi vizsgák születnek.

10. Bolygónk legnagyobb halfajával is "összefuthatunk" 

A Maldív-szigetek közkedvelt búvárparadicsom, az összes itt megcsodálható tengeri élőlény közül a legkülönlegesebb a bálnacápa, más néven cetcápa. Az óceán legnagyobb hala akár 6-7 méterre is megnőhet, mérete ellenére azonban nem jelent veszélyt az emberre, kizárólag planktonokkal táplálkozik, így vezetett búvárkodás keretében biztonságban úszhatunk vele.

Cetcápa

Kedvet kaptál?
Nézd meg Maldív-szigeteki ajánlatainkat >>

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel!

Kapcsolódó cikkek:

 

Vissza a bejegyzésekhez