Egyre szigorúbb korlátozások Európa-szerte a járvány miatt

Kategória: Hírek,

Tovább gyorsult a koronavírus-járvány terjedése Európában, emiatt újabb radikális óvintézkedések léptek életbe a különböző országokban.

Szükségállapot és éjszakai kijárási tilalom Spanyolországban

A spanyol kormány vasárnap ismét szükségállapot elrendeléséről döntött, amely törvényi keretet biztosít az éjszakai kijárási tilalom bevezetéséhez. A korlátozás nem vonatkozik a Kanári-szigetekre.

A járvány miatt országos szükségállapot bevezetésére legutóbb március közepén került sor, a spanyol parlament ezt összesen hatszor hosszabbította meg és fenntartotta egészen június 21-ig.

Míg a tavaszi intézkedéssel lakhelyelhagyási tilalom is együtt járt, most csak az éjszakai kijárást korlátozzák, általánosságban este 23 órától másnap reggel 6 óráig, amelynek kezdetét és végét a tartományok saját hatáskörben módosíthatják plusz-mínusz egy órával.

Az egyetlen kivételt a Kanári-szigetek jelentik, ahol a kedvező járványügyi adatok miatt nem lép életbe korlátozás. Több európai ország, például Nagy-Britannia, Németország és Svédország épp feloldotta a karantén-kötelezettséget a spanyol szigetekről érkezőkkel szemben.

Horvátország is újabb szigorításokat léptet életbe

Horvátország hétfő éjféltől két hétig korlátozza a rendezvényeken részt vevők maximális létszámát, tilos lesz alkoholt árulni éjfél és reggel hat óra között, továbbá kötelező lesz a maszk viselése nyílt térben is - közölte a válságstáb.

A szigorításokról azután döntött a testület, hogy a héten sorra dőltek meg a korábbi csúcsok az újonnan regisztrált fertőzöttek számában, és egyre több embernek van szüksége kórházi ellátásra.

Davor Bozinovic belügyminiszter, a válságstáb vezetője ismertetése szerint ötven fő felett tilosak lesznek a nyilvános összejövetelek, esküvőkön, temetéseken legfeljebb 30-an, más magánjellegű rendezvényeken legfeljebb 15-en vehetnek részt.

A sporteseményeket nézők nélkül lehet csak megrendezni, abban az esetben, ha nem tartható be a 1,5 méteres távolság, és nyitott térben is kötelező lesz a maszk viselése. Éjféltől reggel hat óráig tilos lesz szeszesitalt árulni.

Este hatkor be kell zárni a vendéglátóhelyeket Olaszországban

A vendéglátóhelyek este hat órai bezárását jelentette be a koronavírus-járvány elleni újabb szigorításként vasárnapi sajtótájékoztatóján Giuseppe Conte olasz miniszterelnök.

A bárok, presszók, fagylaltozók, éttermek és más vendéglátóhelyek esti zárását 18 órára tették, és a korlátozás a hét minden napjára vonatkozik. Az éttermekben minden asztalnál legfeljebb négy vendég foglalhat helyet, kivéve, ha ugyanannak a családnak több tagjáról van szó. Betiltották az utcán vagy szabadtéren történő étel- és italfogyasztást. Az étel házhozszállítás éjfélig engedélyezett.

Ismét bezárják Olaszországban a mozikat, színházakat, koncerttermeket, edzőtermeket, uszodákat, diszkókat és játéktermeket. A múzeumok nyitva maradnak.

Giuseppe Conte kijelentette, nem vezetnek be általános és országos kijárási korlátozást, és egyenlőre nem zárják le a belföldi, tartományok közötti utazást sem. A miniszterelnök ugyanakkor "erősen tanácsolta", hogy a lakosság kizárólag munkavégzés, iskolába járás vagy sürgős indokból hagyja el otthonát.

Az utóbbi napokban a korlátozások és a kijárási tilalom ellen több városban utcai zavargások törtek ki.

Kijárási tilalom lépett életbe Szlovákiában

Szombaton kijárási tilalom lépett életbe a járvány által leginkább érintett négy északi járásban, és megkezdték Szlovákia teljes lakosságának tesztelését.

A november 1-jéig elrendelt kijárási tilalom alatt az emberek továbbra is járhatnak a munkahelyükre, ugyanakkor csak a lakhelyükhöz legközelebbi élelmiszerboltokat vagy gyógyszertárakat kereshetik fel. Engedélyezett az orvosok felkeresése is. Tilos viszont a temetőlátogatás is, ami – tekintettel a közelgő halottak napjára – érzékenyen érinti a lakosságot.

A koronavírus-járvány által leginkább sújtott négy észak-szlovákiai járásban, amely a lengyel határ mentén fekszik, pénteken megkezdődött a lakosság országos tesztelése. Az első napon mintegy 62 ezer embert teszteltek le, közülük 2225-nál mutatták ki a laboratóriumi vizsgálatok a fertőzést. A négy járásban vasárnapig összesen mintegy 180 ezer embert kellene letesztelni. A hatóságok ezt egyfajta próbának tartják a következő két hétvégén megvalósuló jóval nagyobb méretű, az ország egész lakosságára kiterjedő tesztelés előtt.

Radikális lezárás Csehországban a koronavírus miatt

Tovább gyorsult a koronavírus-járvány terjedése Csehországban, ezért csütörtök reggeltől újabb radikális óvintézkedések léptek életbe, amelyek szinte megbénították az országot.

Bezártak az üzletek, kivéve az élelmiszerboltokat, a drogériákat és a patikákat.

A lakosság szabad mozgását a munkahelyre való eljutásra, a szükséges élelmiszervásárlásokra, az egészségügyi központok felkeresésére és a családlátogatásra korlátozták. Parkokban és erdőben szabad sétálni, de legfeljebb két családtag lehet együtt. A szájmaszkok viselése mindenütt kötelező.

Csehországban október eleje óta szükségállapot van érvényben, zárva tartanak az iskolák, a szórakozóhelyek, és szünetelnek a sport-, illetve a kulturális rendezvények is.

Kijárási tilalom, utcai maszkviselés és bezárások Brüsszelben is

Brüsszelben éjszakai kijárási tilalmat, kötelező utcai maszkviselést, a színházak és mozik bezárását rendelték el a a főváros és környékének folyamatosan emelkedő fertőzési mutatói miatt.

A brüsszeli szabályok az egy hete, országosan elrendelt intézkedéséket szigorítják. A szombati regionális döntés értelmében a következő hónapban valamennyi brüsszeli üzletnek 20 órakor be kell zárnia. Családonként egyszerre egy ember vásárolhat. Az arra jogosult vendéglátóhelyek készételt elvitelre 22 óráig árusíthatnak. A távmunka, ahol az megoldható, kötelezővé válik.

Minden sportlétesítményt be kell zárni, beleértve az uszodákat és a fitneszközpontokat is.

A kulturális központok, színházak, mozik, könyvtárak és múzeumok szintén bezárnak. Esküvőn a házasulandó pár, a tanúk és a hivatalos személyeken kívül legfeljebb 15 ember vehet részt. 

A brüsszeli régió vezetése nemrégiben rendelte el a bárok, a kávéházak és a rendezvényközpontok legalább egy hónapos bezárását. A piacokon nem szabad élelmiszert helyben fogyasztásra árusítani, közterületen tilos az alkoholfogyasztás.

Lengyelországban két hétre bezárnak az éttermek

Lengyelországban szombattól tovább szigorítanak a járványügyi intézkedéseken, bezárnak az éttermek, korlátozzák a kiskorúak kültéri mozgását, éa betiltják az öt személynél nagyobb gyülekezéseket.

Szombattól az egész országot a legveszélyeztetettebb kategóriát jelentő, piros besorolású járványövezetnek nyilvánítják.

A piros zónákban eddig is korlátozták a többi között a vásárlók számát a boltokban, felfüggesztették az edzőtermek és az uszodák működését. Október elején országszerte kötelező lett a szájmaszk köztéri viselése.

Egyelőre két hétre bezárnak az éttermek, amelyek kizárólag elvitelre készíthetnek ételeket. A kormányfő közlése szerint rövidesen bemutatják a többek között a vendéglátóipar támogatását célzó programot.
(forrás: turizmus.com)

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel!

Kapcsolódó cikkek: 

 

Vissza a bejegyzésekhez