Görögország látnivalói - Meteorák

Kategória: SmartLine Blog,

Ha kíváncsi vagy, milyen érzés lehet, amikor az ember nem hisz a saját szemének, akkor látogasd meg a több száz méter magas homokkőoszlopokra épült középkori Meteora kolostorokat. Garantáltan leesik az állad.

A Meteorák története | Látogatható Meteora kolostorok
Kiemelt ajánlatok >>

A Meteorák története

A görög meteora szó jelentése „levegőben lebegő”, ami jól leírja az ortodox kolostorok elhelyezkedését, melyek amellett, hogy hihetetlen kilátást nyújtanak a mesés tájra, betekintést engednek a középkori kolostori élet mindennapjaiba.

Az első kolostort 1350 körül alapította Szent Athanaiosz barát, melyet még további 23 templom követett a Pindosz-hegység 23 különböző csúcsán rövid időn belül. Hogy miért a sziklákra építették a kolostorokat, arról nincs egyértelmű magyarázat. Egyes kutatások szerint már az i.sz. 10. században megjelentek a környező barlangokban a világi életet megtagadó első remeték és aszkéták. Az évszázadok során számuk egyre gyarapodott, és a 14. századtól kezdve egymás után alapították a kolostorokat. 

A sziklacsúcsokon a remeték így a világ zajától távol, a középkorban egyébként gyakori ellenséges támadásoktól védve állhattak Isten szolgálatába.

A hívő nagyurak pedig előszeretettel támogatták a veszély esetén biztonságos, menedéknek is kiváló monostorokat. 

Varlaam monostor

Látva a kolostorokat egészen hihetetlen, hogy a 20. század elejéig csak völgybe eresztett köteleken és létrákon lehetett megközelíteni az épületeket. Csak ezután kezdték kiépíteni a lépcsőrendszereket, majd 70-es évek közepétől utakat, hidakat és viaduktokat építettek, hogy minél több turista tudja meglátogatni a Meteorákat. Ám még így is több száz lépcsőt kell megmásznunk a páratlan látványt nyújtó templomokhoz. A Meterora kolostorok 1988 óta az UNESCO Világörökség részei.

Manapság már csak hatot használnak rendeltetésszerűen szerzetesek, ezek mindegyike látogatható. 

Látogatható Meteora kolostorok

Nagy Meteora kolostor (Megalo Meteoro)

A legrégebbi, legnagyobb és egyben a legmagasabban fekvő kolostor. A látogatóknak nincs könnyű dolguk, hiszen a parkolóból még 300 lépcsőt kell megmászniuk a 615 méter magas csúcsig, de a látvány mindenkit kárpótol az erőfeszítésekért.

A Megalo Meteoro esetében tulajdonképpen kolostor komplexumról is beszélhetünk, hiszen magában foglalja a 14. századi templomot, a kápolnákat, egy kis múzeumot, egy borospincét és egy fákkal szegélyezett árnyas udvart.

Nagy Meteora kolostor
Nagy Meteora kolostor

Szentháromság kolostor (Agia Triada)

Ismertéségben még talán a Nagy Meteorát is felülmúlja a 15. században alapított kolostor, amely az 1981-es James Bond film, a Szigorúan bizalmas fináléjának ad otthon.

Az Agia Triada megközelítése a legnehezebb az összes közül: a parkolóból előszőr egy meredek lejtőt kell leküzdenünk, amit 140 fokos lépcsőzés követ. Cserében viszont innen nyílik a legszebb kilátás a térségre.

Szentháromság kolostor
Szentháromság kolostor 

Varlaam kolostor

A második legnagyobb kolostor, melyet Varlaam szerzetes alapított a 14. század közepén. A Szent Varlaam kolostor bepillantást enged azokba a nehézségekbe, amelyekkel a szerzetesek találkoztak a szentély építése során: leírások szerint 22 évbe telt míg minden építőanyag felkerült a csúcsra. A hegyoldalban kifüggesztett hálókat és kosarakat még a mai napig használják teherhordásra. A turisták ma már egy sziklafalba vésett 195 fokos lépcsőrendszeren tudják megközelíteni a kolostort.

A Varlaam kolostor kincstára a leggazdagabb a környéken: szentek relikviái, liturgiaöltözetek, keresztek, a kolostor alapítójának vasöve, aranyozott oltárterítők, pergamenre írott kéziratok és könyvek százai találhatóak.

Varlaam kolostor
Varlaam kolostor

Szent István kolostor (Agios Stefanos)

Az Agios Stefanos a legkönnyebben megközelíthető kolostor az összes közül, mindössze egy fahídon kell átkelnünk, lépcsők nem várnak ránk. Az egyetlen Meteora kolostor, mely látható Kalambaka városából. Meglátogatása esetán két katedrálist is felfedezhetünk, valamint remek kilátás tárul elénk a Thesally völgyre és a Pindosz-hegységre.

A 14. században rövid ideig itt lakott III. Andronikosz bizánci császár, ő finanszírozta a kolostor kibővítését. A második világháborúban a németek lebombázták, 1961-ig üresen állt, majd zárda lett.

Szent István kolostor
Szent István kolostor 

Roussanou kolostor

A legalacsonyabban fekvő kolostor a 6 fennmaradt Meteora közül, ennek megfelelően az egyik legkönnyebben megközelíthető. A kolostort 14. században alapítottak, de végső formáját csak 200 évvel később nyerte el.

A Szent István kolostorhoz hasonlóan a második világháborúban komoly károk érték, és 1988-ban zárdává alakult. Manapság 15 nővér lakja. 

Roussanou kolostor
Roussanou kolostor

Szent Miklós kolostor (Agios Nikolaos Anapausas)

A 15. században építették, de a szikla kis felülete miatt az alapítók nem tudták kiterjeszteni területét, így az Agios Nikolaos lett a legkisebb Meteora kolostor. Ennek ellenére kevésbé zsúfolt, így talán személyesebb és bájosabb is a többinél. A Szent Miklós kolostor büszkélkedhet a Meteora vidék legszebb freskóival. 

Szent Miklós kolostor
Szent Miklős kolostor

Hasznos információk

Elhelyezkedés

A thesszáliai Kalambaka város közelében, a Pindosz-hegység keleti részén

Nyitva tartás

A kolostorok általában a hét 6 napján vannak nyitva, de a "pihenőnap" minden egyes kolostor esetében másik napra esik. Sőt szélsőséges időjárás esetén akár változhat is a látogathatóságuk, ezért indulás előtt mindenképp érdemes tájékozódnunk a Meteorák hivatalos weboldalán.

Belépőjegy

Mindegyik kolostorban külön belépőt kell vásárolnunk személyenként 3 euróért. 

Öltözködés

Szigorú szabályok vonatkoznak az öltözetre: a kolostorokba belépés fedett vállal, fedett térddel, a hölgyeknek kizárólag hosszú szoknyában lehetséges. Az utóbbit egy strandkendő tökéletesen helyettesíti vagy a kolostorok bejáratánál kihelyezett szoknyákat lehet igénybe venni, de nagy tömeg esetén ezek használata problémás lehet.

Meteorák

SmartLine Tipp

Nem érdemes egy napba belesűríteni mind a 6 kolostor meglátogatását, hiszen hosszú időt és fáradságot igényel a feljutás az egyes sziklatömbökre. Arról nem is beszélve, hogy az egyik kolostor az adott napon valószínűleg zárva tart. Javasoljuk a 3-3-as elosztást két napra, így nyugodtan be tudjuk járni az összes monostort. 

Ha viszont több napot is töltünk a környéken, és kellően fittnek érezzük magunkat a kihíváshoz, Kalambakából kiindulva remek túraútvonalakon járhatjuk be a Meteorákat akár gyalogosan is. 

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel!

Kapcsolódó cikkek:

 

Vissza a bejegyzésekhez