Soha nem látott fellendülés jöhet idén a turizmusban

Kategória: Hírek,

Londoni elemzők telt házas üdülőhelyeket, szállodákat és repülőjáratokat vizionálnak az idei év második felére.

Több évtizede nem tapasztalt ütemű fellendülés indulhat az idén a világgazdaságban, miután a koronavírus elleni globális oltási kampány kiteljesedésével várhatóan megkezdődik az élet visszatérése a normális kerékvágásba – írja a turizmus.com londoni pénzügyi elemzőkre hivatkozva.

Az egyik legtekintélyesebb londoni gazdasági-üzleti elemzőház, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) minden év első napján összeállítja a következő tizenkét hónapra szóló átfogó világgazdasági prognózisát.

Pénteken ismertetett idei előrejelzésükben a CEBR elemzői közölték: várakozásuk szerint az oltásoknak köszönhetően életre kelhet a koronavírus-járvány miatt tavaly elfojtott fogyasztás.

A ház szerint ez áremelkedést és sok területen – mindenekelőtt a szolgáltatási szektorokban – akár hiányt is okozhat, mivel a kínálat nem feltétlenül tud majd lépést tartani a hirtelen megugró kereslettel.

A CEBR várakozása szerint különösen igaznak bizonyulhat mindez a turizmus területén, mivel nagyon sokan, akik a korlátozások miatt tavaly nem vakációzhattak, és még az idei év elején sem mehetnek például sítúrákra, alig várják, hogy utazhassanak vagy meglátogathassák szeretteiket.

Akár áremelkedés is jöhet

Mindezek alapján valószínűsíthető, hogy a legjobb üdülőhelyek, repülőjáratok és szállodák teljesen betelnek az év második felére. Ez is áremelkedésekkel járhat, részben azért, mert a költséges elővigyázatossági, távolságtartási intézkedésekre várhatóan még szükség lesz, másrészt azonban azért is, mert a példátlan kereslet közepette a turisztikai vállalkozások igyekeznek majd behozni az előző másfél évben elszenvedett veszteségeiket – áll az előrejelzésben.

Hangsúlyozzák, hogy a turizmus a globális hazai össztermék (GDP) 10 százalékát állítja elő, így az ágazat kilábalása lendületet ad majd a világgazdaság egészének.

A ház londoni elemzői hangsúlyozták, hogy 2020 nagy részére határozottan lefelé ható előrejelzési kockázatokat érzékeltek. Annak nyomán azonban, hogy immár legalább három biztonságos és hatékony vakcina is megjelent, több lefelé ható kockázati tényező elenyészett, közöttük a számos további járványhullám rizikója is, az előrejelzéseknek felhajtóerőt adó tényezők száma ezzel egy időben növekedésnek indult.
(forrás: turizmus.com, MTI)

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel!

Kapcsolódó cikkek:

 

Vissza a bejegyzésekhez