Tunézia

Szerző: SmartLine Travel, Kategória: Úti célok

Tunézia vonzereje változatosságában rejlik. A Földközi-tenger álomszép tengerpartjaitól a Szahara sivatagi élményein keresztül az afrikai arab világ vendégszeretetéig itt minden adott egy felejthetetlen nyaraláshoz. 

Tunézia Szahara

A homokos, mediterrán tengerpartok önmagukért beszélnek, míg a hangulatos üdülővárosok jól kiépített inrastukrúrája és modern all inclusive szállodái garanciát nyújtanak a pihentető üdüléshez. 

Tunézia legnagyobb üdülővárosa Sousse, de szintén nagyon népszrerűek a Monastirban, Hammametben, Mahdián és a délebben fekvő Djerba szigetén található szállodák is.  

 

Utazási információk | Időjárás | Látnivalók

Képgaléria | Kiemelt ajánlatok

 

Utazási információk

Hivatalos nyelv

Az ország hivatalos nyelve az arab és a gyarmati időszakból fennmaradó francia, de az üdülővárosokban mindenhol beszélnek angolul és németül is.

Pénznem

Hivatalos pénzneme a tunéziai dínár (1 TND= 110 HUF), melynek behozatala és kivitele is tilos, ezért eurót vagy dollárt érdemes vinni, mellyel szinte mindenhol lehet fizetni. A bankautomaták korlátozottan állnak rendelkezésre, de a hotelekben és jobb boltokban bankkártyával is tudunk fizetni.  

Repülőút 

A repülőút hossza Budapestről Monastirba és Djerba szigetére egyaránt kb. 2 óra 20 perc.

Időeltolódás

Tunézia Magyarországgal megegyező időzónába tartozik (GMT+1), de a nálunk is szokásos időátállítás náluk más időpontban történik, emiatt az év egyes szakaszaiban előfordulhat a -1 óra eltérés.

Beutazás, vízum

A magyar állampolgárok érvényes útlevél birtokában maximum 90 napig vízummentesen tartózkodhatnak Tunéziában. Be- és kilépéskor adatlapot kell kitölteni. Fontos azonban, hogy útlevelünk a beutazástól számított 6 hónapig még érvényes legyen. 

Egészségügy

A turisták által látogatott régiókban az egészségügyi helyzet jónak mondható, Tunézia rendelkezik a térség legjobban kiépített egészségügyi hálozatával. Egyiptomhoz hasonlóan a csapvíz fogyasztása nem ajánlott. Kisebb hasmenéses megbetegedés előfordulhat, ezért érdemes lehet házipatikával felkészülni. Kötelező oltás nincs, javasolt oltások: hepatitis A és B, valamint a hastífusz elleni védőoltás.

Közbiztonság

Tunéziában a közbiztonság kifejezetten jónak mondható, ami köszönhető a szembetűnő rendőri jelenlétnek is. Ettől függetlenül javasoljuk, hogy a bazárokban és nagyobb tömegben fokozottan ügyeljünk értékeinkre a zseplopások elkerülése érdekében. 

Kultúra, vallás

Tunézia lakosságának 98%-a az iszlám vallást gyakorolja, emiatt a szállodán kívül nem ajánlatos túl kihívó ruhát viselni, valamint a mecsetek látogatása során is kötelező a szolid ruha.

Magyar külképviselet

Magyarország Nagykövetsége Tunisz

Cím: 12, rue Achtart, Nord-Hilton, 1082, Tunis
Telefon munkaidőben: +216 71 780 544 (H-Cs: 8.00-16.30, P: 8.00-14.00)
Ügyeleti telefon munkaidő után: +36-80-36-80-36
Fax: +216 71 781 264
Misszióvezető: Károlyi Márton
Email: mission.tun@mfa.gov.hu
Konzuli Hivatal: consulate.tun@mfa.gov.hu
 

Utazás előtt érdemes tájékozódni a Konzuli Szolgálat weboldalán az aktuális hírekről és az érvényben lévő beutazási feltételekről. 

 

Tunézia időjárása

Tunézia éghajlata mediterrán, forró, száraz nyárral és enyhe, kissé csapadékos téllel. A szárazföldön kontinentális éghajlat uralkodik, a tengerpart melletti részek klímáját a Földközi- tenger befolyásolja. 

A legmelegebb hónap az augusztus, ekkor az átlaghőmérséklet meghaladja a 30 °C-t. A napsütéses órák száma júliusban a legtöbb. 

Tunéziába májustól októberig érdemes utazni, mert ekkor van itt a legjobb idő. Európai szemmel télen is kellemes 15-20 °C közötti időjárásra számíthatunk, de a napfény, a tenger és finomhomokos tengerpart késő tavasztól kora őszig élvezhető igazán.

Hammamet, Monastir és Mahdia időjárása Djerba időjárása

 

Látnivalók

Tunézia kulturális és természeti szépségekben is bővelkedik, ezért érdemes nyaralásunk során beiktatni néhány fakultatív kirándulást, és felkeresni az ország legfontosabb nevezetességeit.

  • El Djem Amfiteátrum: a harmadik legnagyobb épségben fennmaradt római kori amfiteátrum, mely fénykorában 30 ezer fő befogadására volt képes (a Gladiátor című film egyik forgatási helyszíne)
  • Karthago romjai: az egykori pun főváros, Róma legfőbb riválisának romjai
  • Kairouan: az Iszlám vallás negyedik legszentebb zarándokhelye, a sorban csak Mekka, Medina és Jeruzsálem előzi meg
  • Sidi Bou Said: képeslap-szépségű halászfalu, Tunézia legszebb településeként tartják számon
  • Bardo Múzeum: a világ egyik legjelentősebb múzeuma, római, bizánci, pun és korai iszlám emlékek gyűjtőhelye
  • Medina (Tunisz): a főváros UNESCO világörökség részét képező óvárosa
  • Matmata: berber barlanglakások. a Csillagok Háborúja forgatási helyszíne ("Tatuin bolygó")
  • Bulla Regia: sivatagban épült ókori római város, melynek legfőbb nevezetességei a hőség elől föld alá épített villák

 

KIEMELT AJÁNLATAINKÉRT KATTINTS IDE >>

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel!


Tunézia Tunézia Tunézia Tunézia Tunézia Tunézia Tunézia Tunézia Tunézia