Ausztriában országszerte enyhítések jönnek, miközben a beutazási szabályok szigorodnak

Kategória: Hírek,

Az osztrák kormány szerdán bejelentette az elkövetkező hetekre vonatkozó járványügyi intézkedéseket.

Sebastian Kurz osztrák kancellár a kormány december 2-i ülése után bejelentette az elkövetkezendő időszakban Ausztriában érvényes járványügyi intézkedéseket – írja a turizmus.com

A lockdown hatására a megbetegedések napi számát sikerült 6000-ről kb. 3500-ra lenyomni, azonban ezek még mindig magas számok a kancellár szerint. Ennek megfelelően a kormány úgy döntött, hogy csak lépésről lépésre történő nyitás történhet meg.

Ennek megfelelően december 7-ét követően: 

  • az általános iskolák visszatérnek az iskolai oktatása (a középiskolák és egyetemek az érettségiző osztályokat leszámítva maradnak a távoktatásos rendszerben)
  • a kiskereskedelmi egységek, múzeumok, könyvtárak is megnyithatnak, de szigorú higiéniai előírásokat kell majd követniük
  • az egész napos kijárási korlátozást 20 és 6 óra közötti éjszakai korlátozás váltja fel
  • két háztartásban élők találkozása már megengedett lesz.

Óvatos nyitás a turizmusban

Síelni csak egyéni sporttevékenység formájában lehet, azt is csak december 24-től.

A szállodák és a vendéglátóhelyek csak a jövő év elejétől, előreláthatólag január 7-től kezdhetik meg tevékenységüket. 

A karácsonyig terjedő időszakban tömeges tesztelésekre kerül sor Ausztriában, így segítve, hogy az ünnepekkor viszonylagos biztonságban találkozhassanak a családok.

Szigorodnak a beutazási szabályok

A kormány bejelentésének értelmében a karácsonyi szünetet megelőzően egészen az ortodox karácsony végéig, 2021. január 10-ig tíznapos karantén vár az Ausztriába belépőkre, illetve visszatérőkre (kivétel: ingázók, üzleti út).

Ennek megfelelőn megerősített ellenőrzések várhatóak valamennyi határátkelőhelyen és a repülőtereken. A karanténból negatív teszteredménnyel legkorábban 5 nap múlva lehet „szabadulni.” A beutazási korlátozást minden olyan országból érkező utazóra kiterjesztik, ahol a koronavírus-fertőzöttség mértéke 100 ezer lakosra vetítve meghaladja a 100 főt.

Ezzel gyakorlatilag a hazánkból belépők is ki lesznek téve a korlátozó intézkedéseknek. Egy ausztriai síelés így akár 20 napos karantént is jelenthet egy magyar síelőnek, hiszen Magyarországra visszatérve a jelenlegi szabályok szerint szintén elkülönítés vár az utazókra.
(forrás: turizmus.com)

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel!

Kapcsolódó cikkek: 

 

Vissza a bejegyzésekhez