Vajon elfogadja az EU a kínai és orosz vakcinát a védettségi igazolványnál?

Kategória: Hírek,

Az Európai Unió elfogadná a kínai és az orosz oltóanyagot a közös védettségi igazolásban - ezt tartalmazza az Európai Bizottság javaslata, amelyet a Bloomberg hírügynökség szerzett meg.

Az Európai Bizottság a jövő héten mutatja be javaslatát arról az úgynevezett védettségi igazolásról. A dokumentumot a déli tagállamok kérésére vezethetik be és a koronavírus elleni oltás meglétét, illetve más jellegű védettséget igazolhat. A cél az utazások megkönnyítése a nyári turistaszezonra - írja az euronews.com.

A Bloomberg hírügynökség szerint a dokumentum háromféle igazolást adhat:

  • az oltás meglétét, illetve azt, hogy milyen oltóanyagot kapott az illető,
  • azt, hogy az illető negatív koronavírus tesztet mutatott fel,
  • vagy pedig azt, hogy már átesett a betegségen, ezáltal természetes védettséget szerzett.

A tervekről még annyit tudni, hogy az igazoláson szerepelni fog az illető neve, a személyi igazolványának, vagy útlevelének a száma, a születési ideje, illetve az, hogy milyen oltóanyagot és hány dózist kapott.

A magyarokat leginkább érdeklő rész az lehet, hogy a védettséget igazoló uniós dokumentumot azok is megkaphatják, akiket az unióban nem engedélyezett kínai Sinopharm, vagy az orosz Szputnyik V oltóanyagot kapták.

A hírügynökség forrása úgy fogalmazott, hogy az Európai Gyógyszerügynökség engedélye mellett a tagállami vészhelyzeti engedélyeket is figyelembe veszik majd a dokumentum kiállításánál.

Jelenleg Magyarországon használnak uniós engedély nélkül kínai és orosz oltóanyagot, de Szlovákiába is érkezett már egy szállítmány a Szputnyik V vakcinából.

Több európai ország kérte az elmúlt hetekben az EU vezetőit, hogy a 27 tagállamnak mielőbb legyen közös szabályrendszere a vakcinaigazolásra vonatkozóan. Görögország már be is jelentette, hogy a beoltott turistáknak jóval szabadabb mozgást fognak biztosítani. 

Miközben Európa a lazításokon dolgozik, a világ másik felén továbbra is rendkívül szigorú feltételekhez kötik az egyes országok a beutazást: Kína például a tiltakozások ellenére is szúrópróba szerűen anális Covid-tesztnek veti alá az országba érkezőket.
(forrás: Bloomberg, Euronews / Fotó: Shutterstock)

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel!

Kapcsolódó cikkek:

 

  Hasonló tartalmakért kövess minket Facebookon és Instagramon!

   

Vissza a bejegyzésekhez