Ilyen most Horvátországban nyaralni

Kategória: SmartLine Blog,

Zökkenőmentes határátlépés, elviselhető tömeg és tökéletes időjárás - ezek jellemezték horvátországi utazásunkat. 

Előzetesen nem terveztem beszámolót írni családi nyaralásunkról, de az elmúlt napokban annyi rémhírt olvastam Horvátországgal kapcsolatban, hogy fontosnak tartom megosztani saját tapasztalataimat.

Néhány hete még számunkra is kérdéses volt a külföldi nyaralás, a horvátországi korlátozások eltörlésével azonban lehetőségünk nyílt az utazásra. Így hát kocsiba ültünk 13 hónapos kislányunkkal, és célba vettük Krk-et, a legkönnyebben elérhető horvát szigetet, azon belül is Baška városát.

Határátlépés

Indulás előtt kitöltöttük az https://entercroatia.mup.hr/ oldalon található adatlapot, melyről emailben visszaigazolást és mellé beutazással kapcsolatos információkat kaptunk (nincs kötelező karantén, nem szükséges koronavírusteszt stb.).

A határátlépés zökkenőmentesen zajlott, mindössze a személyi igazolványunkat kellett bemutatni, az ellenőrzés körülbelül másfél percet vett igénybe.

Elképzelhetőnek tartom, hogy forgalmasabb órákban valamivel többet kell várakozni. Mi első nap reggel 6 órakor, utolsó nap pedig este 11 órakor értünk a határra, és összesen egyetlen egy autó állt előttünk az M7-es letenyei határátkelőhelyénél.

Szálloda

Foglalásunk a Corinthia Baška Sunny Hotel by Valamar szállodába szólt. Természetesen a tapasztalatainkat nem lehet általánosítani Horvátország összes szállodájára, de az országban 54 hotellel rendelkező Valamar szállodalánc jó betekintést adhat az ottani víruskezelésbe.

A Corinthia Hotel egyébként csak június 19-én pénteken nyitott újra, ennek ellenére érkezésünkkor (június 23. kedd) körülbelül félházzal, míg egy hét múlva távozásunkkor már közel telt házzal(!) működött.

Corinthia Baska Sunny Hotel by Valamar

Közösségi terek

A szállodalánc úgynevezett „V Health & Safety” egészségügyi programot vezetett be, mely során a WHO iránymutatásainak megfelelő protokollt alakítottak ki: folyamatos fertőtlenítés, távolságtartás a közösségi terekben, limitált létszám a medencéknél.

A hotelben minden elérhető felületen fel van tüntetve a távolságtartásra vonatkozó felhívás, valamint szinte mindenhova ki vannak helyezve kézfertőtlenítő folyadékok. A liftbe való belépés előtt például külön plakátokon kérik a fertőtlenítést.

A becsekkolás gördülékenyen ment, a check-in és check-out időpontjaiban teljes számban dolgoztak a recepciósok ezzel is elkerülve a tömeges várakozást.

Szobák, takarítás

A szobához felérve az ajtónkon “100% privacy - no entry” zárszalaggal jelezték, hogy érkezésünk előtt fertőtlenítve lett a szoba, és azóta senki sem lépett be.

Ennek megfelelően napi takarítás sincs, a távozásunkig senki sem lépett be a szobánkba rajtunk kívül. Törölközőt és egyéb higiéniai eszközöket külön kérés esetén az ajtónkra akasztották, ezzel is elkerülve a személyes kontaktust.

Corinthia Baska superior room

Étkezés

A korábbi rémhírekkel ellentétben a svédasztalos étkezés nem tűnt el a koronavírus hatására. Mindösszesen annyi változott, hogy a plexivel elválaszott ételpultoknál maszkot és kesztyűt viselő alkalmazottak állnak. Azt és annyit szednek a tányérunkra, amit és amennyit szeretnénk.

A megnövekedett alkalmazottszám ugyan okozhat többletköltséget a hoteleknek, de így a vendégek semmilyen hátrányát nem érzik a vírusmizériának.

Medencetér

A beltéri wellness- és a kültéri medencerészlegbe való belépés előtt előtt kéz- és lábfertőtlenítést kértek tőlünk, ezen kívül egyéb teendőnk nem volt.

Egyedül a kisebb méretű pezsgőfürdő nem üzemelt a koronavírus miatt, a többi medencét szabadon használhattuk.

Baška

Bár a hotelben tapasztalt intézkedések sem voltak kényelmetlenek számunkra, az utcára kilépve teljesen elengedhettük a koronavírussal kapcsolatos gondolatainkat.

Egy nyüzsgő turistaparadicsomba érkeztünk, tele önfeledten nyaraló emberekkel és barátságos vendéglátókkal.

A közel másfél kilométer hosszú híres baškai nagy strand és a mellette húzódó sétálóutca olyannyira dugig volt emberekkel, hogy a hétvége felé közeledve már alig találtunk magunknak fekvőhelyet.

Az összes étterem és bár nyitva volt, az esti órákban a sétálóutca mentén szinte telt házzal működtek.

Baska este

Őszintén szólva a koronavírus miatt egy csendes városkára számítottunk, ennek ellenére majdhogynem főszezoni tömeget tapasztaltunk, ám ezt cseppet sem bántuk.

Kinek ajánlom Baškát?

Hangsúlyozom, hogy a cikknek nem célja bárkit is rábeszélni az utazásra. Mindenkinek saját döntése, hogy bevállalja-e idén a külföldi nyaralást.

Írásom célja sokkal inkább az, hogy az utazni vágyók hiteles képet kapjanak a jelenlegi horvátországi helyzetről.

Aki eldugott, tömegektől mentes helyre szeretne utazni, annak nem ajánlanám Baškát, sokkal inkább a Krk sziget kevésbé felkapott részeit.

Aki viszont szívesen elfelejtené a koronavírust, és a korábbi évekhez hasonló nyüzsgő nyaraláson szeretne részt venni, annak tökéletes választás lehet.

Baska

Baška mellett szól továbbá, hogy rendkívül gyerekbarát hely, nyugodt szívvel ajánlom kisgyermekes családok számára is.

 

Baška szállások >>

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel!

Kapcsolódó cikkek:

Top 10 autóval elérhető tengerpart

Utazási tanácsok a koronavírus idejére

Vissza a bejegyzésekhez