Kréta legszebb strandjai - TOP 10-es lista térképpel

Kategória: SmartLine Blog,

Görögország legnagyobb szigetén bőven lehet válogatni a csodás tengerpartok között, megkíséreltük összegyűjteni a 10 legjobbat. 

A legszebb görög szigetek listáján Krétát a 3. helyre soroltuk, elsősorban világhírű strandjainak köszönhetően.

A sziget 1046 km hosszan húzódó tengerpartján egyaránt megtalálhatóak a fehér homokos lagúnák, a sziklák által védett öblök és a lassan mélyülő trópusokat idéző partszakaszok.

Íme 10 csodás tengerpart, melyet érdemes meglátogatnod, ha Krétán jársz!

1. Elafonissi | 2. Balos | 3. Vai
4. Falassarna | 5. Chrissi | 6. Kalypso
7. Glyka Nera | 8. Matala | 9. Preveli | 10. Stavros

1 hét Kréta Budapestről 115.000 Ft/fő >>

1. Elafonissi (Elafonisi)

Kréta talán legismertebb tengerpartja a sziget délnyugati csücskében található Chaniatól körülbelül másfél órás autóútra. Nevét a szomszédos szigetről kapta, melyet csupán egy sekély vízű szoros választ el a krétai partoktól.

Elafonissi maga a földi paradicsom: a trópusi jellegű lagúnát rózsaszín koralltöredék és fehér homok szegélyezi, ide eljutni igazi felsőkategóriás nyaralóélmény. A sekély vízű öbölben nyáron rendkívül kellemes a víz hőmérséklete, ezért kisgyermekes családok számára is tökéletes választás.

Egyetlen hátránya talán, hogy szélnek fokozottan kitett terület. 

A tengerpart teljesen kiépített, amire főszezonban bizony szükség is van; bérelhető napágyak, több beach bár és nagyméretű parkoló várja a rengeteg látogatót. Ha nyugalmat keresünk, érdemes átsétálni a lagúnán, és az érintetlen szigeten letáborozni. 

Elafonisi
Elafonisi (forrás: Flickr - Miguel Virkkunen Carvalho)

2. Balos

Kréta egyik legtöbbet fotozótt tengerpartja a sziget északnyugati csücskében helyezkedik el Gramvoussa sziget közvetlen közelében.

Az egzotikus környezet, a puha fehér homok és a sekély vízű türkizkék lagúna miatt vált Balos álomszerű strandja az utazási prospektusok kedvelt témájává.

A lagúna közepesen kiépített, csupán néhány napágy és egy kisebb bár gondoskodik a strandolók kényelméről, ennek is köszönhető a strand paradicsomi állapota.

Balost a világ legszebb strandjai között tartják számon, emiatt a nyári hónapokban nagy kiterjedése ellenére is túlzsúfolt lehet.

Balos
Balos

3. Vai Palm Beach

A Kréta keleti részén fekvő Palm Beach a sziget egyik legkülönlegesebb strandja. A partot körülvevő nagyjából 5.000 datolyapálma miatt Vai elnyerte Európa legnagyobb pálmaerdeje címet is.

A legendák szerint arab kalózok szórták el a magukkal hozott datolyamagokat évszázadokkal ezelőtt, de tudósok szerint ez a pálmafajta őshonos itt.

A rengeteg pálmafa és az aranyhomokos partszakasz miatt a stand amolyan oázis szerű, amely elhelyezkedéséből adódóan rendkívül meleg, és sokkal inkább afrikai jellege van, mintsem görög.

A strand teljesen kiépített, parkoló, büfé és napágyak szolgálják a nyaralók kényelmét.

Egyetlen hátránya talán, hogy népszerűsége miatt a nyári főszezonban meglehetősen túlzsúfolt, ilyenkor a szabad napágyakért bizony időben kell érkezni. 

Vai Palm Beach
Vai Palm Beach (forrás: Flickr - fotomanu_93)

 4. Falassarna

Falassarna Kréta északnyugati részén fekszik Platanos város közelében, Chaniatól 58 km-re.

A strand gyönyörű környezetben fekszik, aranyló homokdűnék és zöldes-türkizes árnyalatokba hajló tengervíz csalogatja ide a turistákat.

Falassarna jól kiépített, de a háttérben megbújó bárok és parkolók nem csorbítják a strand szépségét. Szélcsendes időben nyugodt, lassan mélyülő vize miatt kisgyermekes családoknak különösen ajánlott.

Népszerűsége ellenére a hosszan elnyúló strand csendes és nyugodt, ami csak tovább emeli a Falassarna értékét.

Falassarna
Falassarna (forrás: Flickr - Tracy Lee)

5. Chrissi

Kréta partjaitól alig egy órás hajóútra fekszik Chrissi szigete a Líbiai-tengerben. A lakatlan szigetre délelőttönként rendszeresen indulnak kirándulóhajók Ierapetra kikötőjéből.

Az aprócska sziget legfőbb vonzereje a háborítatlan, trópusi strandokat idéző fehérhomokos tengerpartja, és kristálytiszta tengervize.

A szigeten a strandokon kívül néhány más látnivaló is található: a nyugati oldalon mínoszi emlékek mellett római kori temető, világítótorony és egy kis kápolna is megtekinthető.

A sziget teljes területe Natura 2000 védelem alatt áll, így kempingezni és éjszakára maradni is tilos.

Chrissi
Chrissi

6. Kalypso Beach (Pirate's Fjord)

A látványos sziklastrand a dél-krétai Plakias város közelében található, a Kalypso Cretan Village hotel közvetlen közelében. Nevét a középkorban itt gyakran előforduló kalózokról kapta, akik a környék sziklahasadékaiban bújtak meg.

A strand különlegessége, hogy a sziklás partok között egy függőhídon kell átsétálnod, a zöldes türkiz színű tenger felett. A hasadék kristálytiszta vizében a búvárkodás kifejezetten ajánlott, de a védett partszakasz úszásra is kitűnően alkalmas.

A part szépen kiépített, napágyak és napernyők szolgálják az ide látogatók kényelmét, melyeket nem csupán a Kalypso hotel vendégei vehetnek igénybe. A szomszédos hotelben egyebek mellett búvárklub is működik, így akár szervezett körülmények között is van lehetőségünk merülni.

1
Kalypso Beach (forrás: allincrete.com)

7. Glyka Nera

A meredek sziklák által körülvett öböl Kréta déli partvidékén, Chora Sfakion városkától néhány km-re található.

Ide leginkább csak hajóval érkezhetünk a közeli városból, de a kalandvágyóbbak különböző túraútvonalon is megközelíthetik az elzárt partszakaszt.

Glyka Nera jelentése édes víz, nevét onnan kapta, hogy a környéken sok bővízű forrás található, melyek rendkívül tisztán tartják itt a tengervizet. A hegyi források és az itteni tengeráramlatok miatt a víz hűvösebb, mint Kréta más déli partjain.

A strand kevésbé kiépített, néhány napernyőn kívül mindössze egy bár található a parton.

Ha vesszük a fáradságot és felkeressük ezt a látványos partszakaszt, ne lepődjünk meg, hogy a nudisták is kifejezetten kedvelik Glyka Nerát. 

Glyka Nera
Glyka Nera (forrás: Flickr - orientalizing)

8. Matala Beach

A különleges dél-krétai város, Matala strandja elsősorban a partot körülölelő impozáns szikladombok, valamint az ezekbe vájt lyukak miatt vált ismertté.

A sziklák üregeit a 60-70-es években kisajátították maguknak a hippik, akik olyannyira jól érezték itt magukat, hogy később a helyiek csak katonai segítséggel tudták elüldözni őket. A legtöbb turista a hippik miatt ismeri a helyet, pedig a híres sziklaüregeket valószínűleg a rómaiak vagy a kora keresztények faragták ki, és ma már védettek.

A körülbelül 250 méter hosszú homokos strand teljesen kiépített, a környéken számos taverna, üzlet és szálláshely szolgálja ki az idelátogató turistákat.

A strandon különböző zenés programokkal is találkozhatunk: minden év júniusában itt rendezik meg a Matala Beach Festival-t, mely során több ezer zenerajongó gyűlik össze ezen a nem mindennapi partszakaszon. 

Matala Beach
Matala Beach

9. Preveli (Palm) Beach

A Preveli strand a déli parton Rethymno alatt található, a közeli parkolóból kissé meredek hegyoldalon keresztül közelíthető meg.

Különlegessége a Líbiai-tengert itt elérő Kourtaliotis nevű folyó, melynek két oldalűn sűrű pálmaerdő emelkedik. Érdekes látványt nyújt az édesvíz és a sós víz találkozása – búvárszemüveggel akár a saját szemünkkel is megcsodálhatjuk.

Fontos megemlíteni, hogy a legtöbb krétai stranddal ellentétben a föveny a teljes partszakaszon aprókavicsos, míg a vízben nagyobb kavicsok és kövek találhatóak.

A Moni Preveli kolostor is itt fekszik, a strandolást összeköthetjük a kolostor meglátogatásával.

Nyaranta nagy itt a nyüzsgés, az utószezon idejére Preveli azonban nagyon kellemes, nyugodt hellyé változik.

Preveli Beach
Preveli Beach

10. Stavros Beach

Stavros település Chaniahoz közel, az Akrotiri félszigeten helyezkedik el. A békés kis halászfalu homokos, helyenként aprókavicsos tengerpartján számtalan kikapcsolódási lehetőség várja a vendégeket.

A part minden korosztály számára alkalmas a nyugodt fürdőzésre és felhőtlen kikapcsolódásra.

Főként arról nevezetes, hogy itt forgatták a Zorba, a görög című filmet, a híres szirtakis jelenetet.

A hegy lábánál fekvő öböl kör alakú, így a szelektől is védett, lassan mélyülő víze pedig szép tiszta és kellemes hőmérsékletű, emiatt úszásra is elsőrangú ez a partszakasz.

Stavros Beach
Stavros Beach (forrás: Flickr - John and Melanie)

 

A 10 legszebb krétai strandot elhelyeztük az alábbi térképen is, hogy ezáltal még könnyebb legyen megtervezni a nyaralásod.

 

KRÉTAI UTAZÁSOKÉRT KATTINTS IDE >>

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel!

Kapcsolódó cikkek:

 

Vissza a bejegyzésekhez