Megjelentek a határzár részletei: az ingázók 30 km-es körzetben közlekedhetnek

Kategória: Hírek,

A vasárnapi Magyar Közlönyben megjelentek a határellenőrzés ideiglenes visszaállításáról és az utazási korlátozásokról szóló kormányrendeletek, mutatjuk a részleteket.

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, Gulyás Gergely kancelláriaminiszter pénteken sajtótájékoztató keretében jelentette be, hogy szeptember elsejétől Magyarország új határvédelmi intézkedéseket vezet be a koronavírus járvány megfékezése érdekében.

Vasárnap délután a Magyar Közlönyben megjelentek a járványügyi határellenőrzés szigorításáról szóló, kedden életbe lépő rendeletek. 

Magyar állampolgárok hazatérése

A magyar állampolgárok, vagy azok külföldi családtagjai kötelező egészségügyi vizsgálaton eshetnek át hazatéréskor, és ha fertőzésgyanúsak, akkor otthoni vagy kórházi karanténba mennek, de ha nem fertőzésgyanúsak, akkor is 14 napra otthoni karanténba kell vonulniuk, csak ezután öt napon belül lehetőségük van arra, hogy két, 48 óra különbséggel végzett negatív teszttel ez alól felmentést kapjanak. 

Ingázók

Az ingázókra külön szabály vonatkozik, mely szerint:

  • a szomszédos államok polgárai és az ott élő magyar állampolgárok Magyarország területére legfeljebb 24 óra időtartamra az államhatártól számított 30 kilométeres távolságon belülre beléphetnek,
  • a Magyarország területén tartózkodó személy Magyarország területének az államhatárvonaltól számított 30 kilométeres sávján belül köteles tartózkodni, és köteles Magyarország területét a belépést követő 24 órán belül elhagyni,
  • a Magyarország területének az államhatárvonaltól számított 30 kilométeres sávján belül élő magyar állampolgárok a szomszédos ország területéről visszatérve korlátozás nélkül beléphetnek, ha külföldi tartózkodásuk időtartama nem haladta meg a 24 órát, és a szomszédos országban az államhatártól számított legfeljebb 30 kilométeres sávot nem hagyták el.

Külföldi állampolgárok belépése

A kormányrendelet szerint, szeptember 1-től csak azok a külföldi állampolgárok léphetnek be Magyarország területére:

  • akiknek állandó vagy 90 napon túli magyarországi tartózkodási engedélye van - ez a családtagokra is vonatkozik ebben az esetben-,
  • akik sportolók vagy sportszakemberek, de hazánkban dolgoznak,
  • akik hivatalos látogatáson vannak,
  • akik szállítmányt hoznak Magyarországra és teherforgalmat bonyolítanak le,
  • akik tudják azt igazolni, hogy az elmúlt 6 hónapban már átestek a COVID-19 betegségen. 

A rendőrök felmentést adhatnak a belépési tilalom alól azoknak:

  • akiknek mindenképp szükséges a jelenlétük Magyarországon folyó hatósági eljárásukhoz,
  • akik kormányzati szerv igazolásával rendelkeznek, mivel üzleti tevékenységet végeznek,
  • akik Magyarországon tanuló diákok,
  • akik fuvaroznak és munkavégzési helyüket csak így tudják megközelíteni,
  • akik egy családi rendezvényre hivatalosak (például esküvő, temetés vagy keresztelő),
  • akik sport-, kulturális vagy egyházi eseményen szeretnének részt venni,
  • akiknek rokonukat kell ápolniuk itthon,
  • vagy van más méltányolható ok a belépésre.
  • Akinek egyéb oka van a Magyarországra való belépésre, annak kérelmet kell benyújtania angol nyelven vagy pedig ügyvéden keresztül.

Az így belépési engedélyt kapók ugyanolyan procedúrán esnek át, mint a magyar állampolgárok, tehát egészségügyi vizsgálaton eshetnek át. A különbség az, hogy fertőzésgyanú esetén nem léphetnek az országba, ha viszont nincs ilyen gyanú, akkor karanténba kell vonulniuk, amely csak a fent ismertetett módon, két teszttel váltható ki.

Egyéb rendelkezések

A külföldiek tranzitáthaladása belépéskor egészségügyi vizsgálatot követően engedélyezett, ha fertőzés gyanúja nem merül fel, a belépő rendelkezik a schengeni határellenőrzési kódexben előírt beutazási feltételekkel, igazolja utazásának célját, célországát, és a célországhoz utazás útvonalán fekvő szomszédos államba a belépése biztosított.

A tranzitforgalom csak meghatározott útvonalon lehetséges, csak bizonyos pihenőkön megállva, és legfeljebb 24 óráig - közölték.

Katonai konvojok is beléphetnek Magyarország területére, és az országon át is haladhatnak, ha a csapatmozgás során kizárólag technikai eszköz, felszerelés és az állomány mozgatása történik, valamint a szomszédos országok részéről biztosított a határátlépés.

A közlönyben megjelent az is, hogy a Magyar Honvédség közreműködik az egészségügyi válsághelyzet alatt a határellenőrzési és a határvédelmi feladatokban, a járőrözésben, az operatív törzs felkérésére egyes létesítmények fertőtlenítésében, szükség esetén tranzitáthaladással összefüggő kísérési feladatokban vagy őrzés-védelmi feladatokban.
(forrás: hvg.hu, life.hu, kép forrása: mandiner.hu)

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel!

Kapcsolódó cikkek:
Szeptember 1-től minden magyarra karanténkötelezettség vár
A világ összes ország utazásra nem javasolt kategóriába került

Vissza a bejegyzésekhez