Görögország látnivalói - Olümposz

Kategória: SmartLine Blog,

Nem csak ember alkotta látnivalókkal találkozhatunk Görögországban, melynek legjobb példája az Olümposz. Görögország legmagasabb hegysége garantáltan elbűvöli a túrázás és a természet szerelmeseit. 

Ha felmászol az Istenek hegyére, akkor eléred mindazt, amiről az ókori emberek csak álmodoztak. A görögök szerint ugyanis itt, az Olümposz tetején volt az istenek örök lakhelye. A mitológia szerint Görögország legmagasabb csúcsán (Mytikas - 2918 m) állt a tizenkét olümposzi isten kristálypalotája, melyben Zeusz uralkodott. 

Manapság számos túraútvonal vezet végig a különleges növény-, és állatvilágon, melynek köszönhetően az Olümposzt 1981-ben UNESCO Bioszféra-rezervátummá nyilvánították. Sőt a legendás hegység egyes részein akár kerékpár-túrákra is vállalkozhatunk.

A legnépszerűbb túraútvonalak Litohoróból, azaz az Istenek városából indulnak a csúcsok meghódítására. A várostól nagyjából félórányi sétával könnyedén megközelíthető a hegység egyik leghíresebb képződménye, az Enipea kanyonban található Zeusz kádja, ami egy természetes sziklába vájt medence kristálytiszta hegyi vízzel feltöltve.

Zeusz fürdőkádja
Zeusz kádja (forrás: Mészáros András/hegyeim.hu)

A 14 kilométer hosszú Enipea kanyonból láthatóak legtisztábban az M betűhöz hasonlító legmagasabb csúcsok is. Bal oldala a Mytikas (Pantheon) 2918 méter, míg a jobb oldali Stefani (Zeusz trónja) 2909 méter magas.

A két leghíresebb csúcs mellett további öt 2700 méter feletti csúcs található az Olümposz hegységben: Szkolio (2911), Szkala (2866), Ajosz Antonisz (2815), Profitisz Iliasz (2803), Tumba (2785). 

Görögországban lépten nyomon összeuthatunk ókori és középkori építészeti emlékellel. Természetesen ez alól az Olümposz hegység sem jelent kivételt; ha kulturális élményekre vágyunk, mindenképp látogassuk meg az Enipeas szakadékban 850 m magasságban található Agios Dionysios kolostort. Érdekessége, hogy az eredetileg 1542-ben alapított kolostort 1943-ban a németek lerombolták, de a világháborút követően visszatértek a szerzetesek, és néhány kilométerrel arrébb újjáépítették az épületet.

Agios Dionysios
Agios Dionysios kolostor (forrás: flickr - Jaime Perez)

Bár maga az Olümposz hegység könnyedén megközelíthető, és a kiépített túraútvonalakon keresztül bejárható, legmagasabb pontjának, a Mytikas meghódításához bizony szükség lehet hegymászói tapasztalatokra. 

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel!

Kapcsolódó cikkek:

 

Vissza a bejegyzésekhez