10 napra csökken a karanténkötelezettség Magyarországon

Kategória: Hírek,

Hétfőtől a karanténkötelezettséget 14 napról 10 napra csökkenti a magyar kormány.

Az utazási korlátozásokról szóló 408/2020. (VIII. 30.) Korm. rendelet módosítása a ma megjelent 432/2020. (IX. 18.) Korm. rendeletből derül ki, amely a járványügyi időszak védelmi intézkedéseit módosítja.

E szerint mind a fertőzés szempontjából kockázatos területnek minősített országokból Magyarországra belépő magyar állampolgárok, mind a külföldi állampolgárok esetében a házi, illetve a járványügyi hatóság által kijelölt karantén időtartama az eddigi 14 napról 10 napra csökken szeptember 21-től, ha a fertőzés gyanúja nem merül fel náluk.

Hétfőtől olcsóbb lesz a PCR-teszt 

A karantén alóli mentesítés szabályai nem változnak. Azonban hétfőtől hatósági áras lesz az önköltséges PCR-teszt, 19 500 forintnál többet egyetlen egészségügyi szolgáltató sem kérhet érte. Fizetnie csak annak kell, aki saját döntése alapján csináltat tesztet, vagy külföldről hazatérve két darab negatív PCR-teszttel mentesülni szeretne a hatósági házi karantén alól.

Az Európai Unió tagországainak egészségügyi miniszterei szeptember 4-ei tanácskozásukon állapodtak meg abban, hogy a fertőzés fokozott kockázatával sújtott régiókból és országokból hazatérőkre általánosan alkalmazott 14 napos karanténkötelezettséget 10 napra célszerű csökkenteni.

A német Robert Koch közegészségügyi intézet akkori számításai szerint a kockázatos területekről tünetmentesen hazatérőkre vonatkozó 14 napos karanténkötelezettség esetén száz fertőzött közül kettőt nem szűr ki a járványvédelmi intézményrendszer, 10 napos karantén esetén pedig négyet.
(forrás: turizmus.com)

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel!

Kapcsolódó cikkek:

Vissza a bejegyzésekhez