Módosulnak a határzár szabályai: könnyítéseket vezet be a kormány

Kategória: Hírek,

A határzárral kapcsolatos legfőbb kritikákra reagálva szeptember 5-től jelentős könnyítéseket vezet be a kormány. 

A kormány több lényeges ponton írja át a szeptember elsejétől életbe lépett magyar határzár szabályozását - derül ki a pénteken megjelent közlönyben található kormányrendeletből.

  • A magyarországi kulturális intézmény foglalkoztatottja, ha külföldön megrendezésre kerülő kulturális rendezvényen fellépőként vagy technikai személyzetként való részvételét követően lép be Magyarország területére, ők magyar állampolgárral azonos megítélés alá esnek. Vagyis ők is beléphetnek az ország területére, csak 14 nap karanténra kötelezettek, ami kiváltható két PCR-teszttel.
  • Eddig csak az idehaza elvégzett PCR-teszteket fogadhatták el a magyar hatóságok. Most ez is a könnyítés irányában változik: "azt a vizsgálatot is figyelembe kell venni, amelyet valamely schengeni térségbe tartozó országban, az Amerikai Egyesült Államokban vagy Kanadában végeztek el, és annak eredményét az érintett magyar vagy angol nyelvű okirattal igazolja".
  • Külön szabály vonatkozik mostantól "az üzleti, illetve gazdasági célú utazásra". Ennek értelmében "ha a Magyarországról történő kiutazás célja olyan üzleti vagy gazdasági célú tevékenység, amelynek tényét a magyar állampolgár Magyarországra történő visszautazásakor igazolja, a magyar állampolgár a kiutazást követően Magyarország területére korlátozás nélkül beléphet". Ha az igazolást illetően kétség merül fel, akkor a szokásos belépési szabályokat kell alkalmazni (szűrés, karantén, PCR-teszt).
  • Ha a Magyarországra történő beutazás üzleti vagy gazdasági célú tevékenység, amelynek tényét a nem magyar állampolgár Magyarország területére történő belépéskor igazolja, Magyarország területére korlátozás nélkül beléphet - mondja ki szintén a rendelet.
  • A Magyarország területén megrendezésre kerülő kulturális rendezvény fellépője, technikai személyzetének tagja beléphet Magyarországra a megelőző 3 napon belül, egy alkalommal elvégzett PCR teszttel.

Lényeges pontja az Orbán Viktor által jegyzett kormányrendeletnek, hogy az a kihirdetést követő napon lép hatályba, vagyis a határátkelést sok tekintetben megkönnyítő szabályokat már szombattól kell alkalmazni.
(forrás: portfolio.hu)

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel!

Kapcsolódó cikkek:
Szeptember 1-től minden magyarra karanténkötelezettség vár
Megjelentek a határzár részletei: az ingázók 30 km-es körzetben közlekedhetnek
A világ összes országa utazásra nem javasolt kategóráiba került 

Vissza a bejegyzésekhez