Mától életbe léptek az új karanténszabályok Magyarországon

Kategória: Hírek,

A határról egyből a karanténlakásba küld a rendőr, kötelező használni a karanténszoftvert, és egy nap alatt akár 600 ezres bírságot is összeszedhetnek a szabályszegők.

A határról egyből a karanténlakásba küldenek

Szigorodtak a karanténszabályok: a kedden megjelent Magyar Közlöny tartalmazza azt a törvénymódosítást, ami alapján mostantól nincs egyedi közigazgatási hatósági eljárás az országba történő belépéskor: a határellenőrzést végző rendőri szerv automatikusan tájékoztatja a belépőket arról, hogy kötelesek karanténba vonulni - írja az mfor.hu.

A karanténkötelezettnek el kell árulnia a rendőrnek a karanténlakás címét, és közvetlenül oda kell utaznia - az utat legfeljebb egészségügyi, műszaki, vagy – tömegközlekedési eszközzel történő utazás esetén – menetrendi okból szakíthatja meg. Ha hazaért, a rendőrtől kapott matricát fel kell ragasztania ajtajára.

Kötelező használni a karanténszoftvert

Újdonság, hogy kötelező lesz használni a "karanténszoftvert", azaz telepíteni azt az alkalmazást, amivel a rendőrség nyomon követheti, hogy elhagyta-e a kijelölt lakást a karanténkötelezett. Az alkalmazás segítségével ellenőrizhetik úgy is, hogy otthon vagyunk-e, hogy egy szelfit készítünk, amelyet egy arcfelismerő szoftver elemez - ezzel kiszűrhető, hogy nem csak a telefont hagyta-e a lakásban az illető.

A szoftvert csak akkor kell telepíteni, ha rendelkezünk erre alkalmas eszközzel - azt nem írja a jogszabály, erről hogyan győződik meg a hatóság.

Egy nap alatt 600 ezer forint is lehet a bírság

Változik a büntetési tétele a karanténszabályok megszegésének: 5000-től 150 ezer forintig terjedhet a bírság, amelyet egy nap többször is kiszabhatnak. Egy nap alatt maximum 600 ezer forintos bírságot lehet majd beszedni, 15 napon belül kell befizetni a rendőrség honlapján közzétett számlaszámra.

A törvény azonban azt is leszögezi, hogy a karanténszabályok megsértése nem minősül bűncselekménynek.

A jogszabálynak ezek a részei a kihirdetést követő napon, azaz ma életbe is léptek.

(forrás: mfor.hu, kép forrása: portfolio.hu)

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel!

Kapcsolódó cikkek:

 

Vissza a bejegyzésekhez