Június 15-től jöhet az utazásokat segítő uniós zöld útlevél

Kategória: Hírek,

A közös uniós egészségügyi igazolás, az ún. zöld tanúsítvány június 15-től lesz érvényes digitális és papír változatban is mind a 27 tagállam számára. 

A dokumentumot utazáshoz, nagyobb rendezvényen való részvételhez, illetve nyilvános helyre való belépéshez lehet majd használni, de nem lesz kötelező.

A QR kóddal ellátott igazoláson szerepelni fog

  • a tulajdonos neve,
  • születési dátuma,
  • az útlevélszáma,
  • illetve az, hogy kapott-e oltást és hogy milyen típusút,
  • valamint, hogy átesett-e a fertőzésen és vannak-e antitestjei.

Aki nem kapott oltást és nem is volt beteg, annak a PCR-teszt eredménye szerepel majd az igazoláson – mondta el Thierry Breton, az Európai Uniós belső piacért felelős biztosa a francia RTL rádióban.

A zöld útlevél egy negatív teszttel is kiváltható lesz, s a gyorstesztek kapacitásának kibővítésén is dolgozik az Európai Bizottság.

Thierry Breton szerint az a cél, hogy "ismét együtt tudjunk élni kockázatmentesen, és hogy "nyitni tudjunk".

Az Európai Bizottság március 17-én terjesztette elő a zöld tanúsítvánnyal kapcsolatos javaslatát. A tervezet szerint a tagállamok maguk dönthetik majd el, hogy az uniós engedéllyel rendelkező vakcinákon kívül milyen más vakcinákra adnak mentességet a belépésnél a teszt vagy a karantén alól.

A biztos hozzátette, hogy az Európai Unió nyárra elérheti a koronavírus-elleni kollektív nyájimmunitást a területén gyártott oltóanyag-mennyiségnek köszönhetően.
(forrás: MTI, turizmus.com, Fotó: 123rf.com)

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel!

Kapcsolódó cikkek:

 

Vissza a bejegyzésekhez