Hova utazhatunk karantén és teszt nélkül?

Kategória: SmartLine Blog,

A pandémia miatt az idei karácsonyi időszak biztosan nem az utazásról fog szólni. Van azonban néhány ország, amely próbálja menteni a menthetőt, és különösebb korlátozások nélkül engedélyezi a turisták belépését. 

Frissítve 2021.02.03.: Egzotikus úti célok: hova és milyen feltételekkel utazhatunk?

A koronavírus-járvány második hullámának hatására a legtöbb ország a tavaszihoz hasonló beutazási korlátozásokat vezetett be.

Vannak, amelyek újra teljesen bezárkóztak, és egyáltalán nem engednek be külföldi turistákat. Vannak, amelyek kötelező 10-14 napos házi karantént írnak elő, de a legtöbb ország néhány napos (általában 72 óránál nem régebbi) negatív PCR-teszthez köti a belépést. 

Van azonban néhány népszerű desztináció, amely továbbra is tárt karokkal várja a turistákat, és legfeljebb egy reptéri egészségügyi ellenőrzést kér érkezéskor. Ezeket az országokat vettük most górcső alá. 

Szeretnénk leszögezni, hogy a listában szereplő országokba sem feltétlenül ajánljuk az elutazást. Egyrészt az alábbi országokban is napról napra változhatnak beutazási korlátozások, másrészt a folyamatos járattörlések és módosítások szinte teljesen ellehetetlenítik az utazások felelős megtervezését. Hazaérkezéskor pedig országtól függetlenül vár ránk a 10 napos házi karantén, melyet 2 negatív PCR-teszttel tudunk kiváltani. 

 

Dominikai Köztársaság

Beutazás

A Dominikai Köztársaság július 1-jén megnyitotta határait a külföldi turisták előtt. Az országba történő belépéshez nincs szükség negatív PCR-tesztre, és karanténba sem kell vonulnunk, de érkezéskor egészségügyi ellenőrzésen kell átesnünk. 

Amennyiben egy beutazó koronavírussal fertőzött, de tünetmentes, legalább 14 napig házi karanténba, amennyiben a betegség tüneteit mutatja, kórházba kell vonulnia.

Általános helyzet

A kedvező COVID-számoknak köszönhetően dominikai kormány nemrégiben megszüntette az országban a szükségállapotot, de este 20:00 és reggel 5:00 között tulajdonképpen kijárási tilalom van az országban (a rendelet egészen pontosan "betiltott mindennemű gazdasági, társadalmi és rekreációs célú tevékenységet").

2020 december 31-ig érkező turisták számára a kormány ingyenesen biztosít COVID biztosítást, amennyiben az utas szállásfoglalással rendelkezik. 

A kormány fontolóra veszi továbbá, hogy korlátozza azon országokból érkező turisták beengedését a Dominikai Köztársaság területére, ahol magas a koronavírussal fertőződtek száma, de országokat egyelőre nem neveztek meg.

Hasznos linkek

Az aktuális korlátozásokról és beutazási feltételekről bővebb információkat találunk a Konzuli szolgálat oldalán és a Dominikai Köztársaság turisztikai honlapján

 

Mexikó

Beutazás

Mexikó szövetségi szinten a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban nem rendelt el semmilyen utazási korlátozást, külföldiek állampolgárságuktól és kiinduló állomásuktól függetlenül korlátozások nélkül beléphetnek az országba.

Általános helyzet

A novemberi kedvező mélypont után Mexikóban újra emelkedni kezdett az igazolt fertőzöttek száma, de egyelőre nem várhatóak beutazási korlátozások. Különösen annak fényében, hogy a mexikói üdülőhelyek engedélyt kaptak az Utazási és Turisztikai Világtanácstól a „Biztonságos úti cél” minősítés használatára is.

Az egyes tagállamokat járványügyi veszélyeztetettségük alapján egy négy színből (piros, narancssárga, sárga, zöld) álló szemaforba sorolják be, amit kéthetente aktualizálnak. A szemafor ajánlás jellegű, az egyes tagállamok és önkormányzatok hozhatnak a szemaforban előirányozottaknál szigorúbb intézkedéseket. 

Hasznos linkek

Az aktuális korlátozásokról és beutazási feltételekről bővebb információkat találunk a Konzuli szolgálat weboldalán, a mexikói COVID-tájékoztató oldalon és az Egészségügyi Minisztérium honlapján

 

Zanzibár - Tanzánia

Beutazás

Tanzánia 2020. május 19- én újra megnyitotta légterét a kereskedelmi légiforgalom előtt, ettől a dátumtól kezdve korlátozások nélkül utazhatunk az országba. 

Azonban figyelnünk kell arra, hogy melyik légitársasággal utazunk az országba, ugyanis például az Emirates légitársaság esetén szükség van negatív PCR teszt-re induláskor (cserében 31 napos COVID-biztosítást kapunk a légitársaságtól, melyről itt írtunk bővebben).

Általános helyzet

A hivatalos statisztika szerint május 8. óta nem regisztráltak koronavírus-megbetegedést az országban, azonban ezeket az adatokat fenntartásokkal kell kezelnünk. Sokkal valószínűbb, hogy Tanzánia nem közöl hiteles adatokat az ország Covid-19 fertőzöttségével kapcsolatban. 

Az országszerte limitált kórházi kapacitás miatt az egészségügyi ellátás nem biztosított, így nem feltétlenül ajánlatos a pandémia idején Zanzibárra utazni. 

Ettől függetlenül az ország turisztikai látnivalói nyitva vannak, és a leghíresebb nemzeti parkok is fogadják a turistákat. 

Hasznos linkek

Az aktuális korlátozásokról és beutazási feltételekről bővebb információkat találunk a Konzuli szolgálat weboldalán.

 

Törökország

Beutazás

Törökország nem korlátozza a külföldi állampolgárok belépését az ország területére. Érkezéskor formanyomtatványt kell kitölteni, melyen az utazással kapcsolatos adataink vagyunk kötelesek megadni (személyes adatok, utazási adatok, szálláshely, elérhetőség).

A belépőket a határon egészségügyi alapvizsgálatnak vetik alá, megbetegedésre utaló tünetek esetén az illetőt kórházi vizsgálatra kötelezik.

Amennyiben egy járművön (repülőgép/hajó/egyéb közlekedési jármű) pozitív koronavírusos esetet azonosítanak, mindazokat, akik a kitöltött formanyomtatvány alapján elvégzett kontaktkutatás szerint kapcsolatba kerülhettek a fertőzöttel, 10 napos karanténra kötelezik. 

Általános helyzet

Törökországban november végén ugrásszerúen megemelkedett a napi igazolt esetek száma, de egyelőre a hotelek, szolgáltatóhelyek és turisztikai látványosságok zavartalanul működnek. 

Általános szabály, hogy Törökországban valamennyi nyilvános helyen folyamatosan kötelező a maszk viselése. Országszerte korlátozásokat vezettek be a Törökországban élő 65 év felettiekre és a krónikus betegségben szenvedőkre. 

Hasznos linkek

Az aktuális korlátozásokról és beutazási feltételekről bővebb információkat találunk a Konzuli szolgálat weboldalán és a török Egészségügyi Minisztérium hivatalos honlapján

 

Brazília

Beutazás

Az országba 90 napnál rövidebb időre légi úton beutazó külföldiek belépését azzal a feltétellel engedélyezik, hogy a tartózkodás teljes időtartamára rendelkezniük kell Brazíliában érvényes egészségügyi biztosítással, melynek igazolását a biztosítási irat angol nyelvű változatának felmutatásával kérhetik az érkezési repülőtéren.

Általános helyzet

2020. február 3. óta Brazília egész területén „közegészségügyi vészhelyzet” van érvényben, ami a számokat ismerve nem meglepetés, hiszen Brazília a világ harmadik leginkább érintett országa a maga közel 6 és fél millió (!) igazolt megbetegedésével. A járvány intenzitása az új fertőzöttek és a halálesetek napi számának szeptemberi csökkenése következtében valamelyest enyhült, de továbbra is súlyos egészségügyi helyzetet jelent az országban.

Hasznos linkek

Az aktuális korlátozásokról és beutazási feltételekről bővebb információkat találunk a Konzuli szolgálat weboldalán és a brazil Egészségügyi Minisztérium hivatalos honlapján.

 

Portugália (kivétel Madeira és Azori-szigetek)

Beutazás

Augusztus 1-től az Európai Unió és a schengeni térség országaiból, valamint az Egyesült Királyságból szabadon be lehet utazni Portugáliába, sem karantén- sem tesztkötelezettsége nincs az utasoknak.

A kontinentális Portugáliától eltérően az Azori-szigeteken és Madeirán, a leszálláskor 72 óránál nem régebbi negatív teszteredménnyel kell rendelkezni, vagy a tesztet a repülőtéren végzik el.

Általános helyzet

A koronavírusos megbetegedések napi száma a novemberi csúcshoz képest mérséklődni látszik, ami elsősorban a november 9-én bevezetett rendkívül szigorú korlátozó intézkedéseknek köszönhető. A helyi kormány a portugál járásokat a fertőzöttégi mutatók alapján négy különböző kategóriába sorolta. A mérsékelt, magas, nagyon magas és rendkívül magas kockázatú területekre különböző szabályozások vonatkoznak, amelyek megismerhetők az alábbi linkre kattintva

Hasznos linkek

Az aktuális korlátozásokról és beutazási feltételekről bővebb információkat találunk a Konzuli szolgálat weboldalán és Portugália turisztikai honlapján.

 

Listánkat folyamatosan frissítjük...

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel!

Kapcsolódó cikkek:

 
Vissza a bejegyzésekhez