140 milliárd euró veszteséget okozott a koronavírus a légiközlekedésnek

Kategória: Hírek,

Irtózatos veszteséget okozott a légiközlekedési iparág fő szereplőinek a koronavírus-járvány, a felkínált kapacitás pedig alig a fele a tavalyinak az Eurocontrol adatai szerint.

Az európai légiforgalmat szervező társaság videokonferenciáján a főigazgató ismertette, 4,2 millió járat nem közlekedett a pandémia miatt az Eurocontrol tagállamainak légterében, 1,2 milliárddal csökkent az utasforgalom, és jelenlegi becslések szerint 2024-re érik csak el a 2019-es szintet.

A repülőterek, légitársaságok, légiforgalmi irányító szolgálatok a járvány kitörése óta mintegy 140 milliárd euró bevételtől estek el.

Európában jelenleg a felkínált kapacitás nagyjából a fele annak, mint ami tavaly elérhető volt az utasok számára. Az előrejelzések augusztusig pontosak voltak, de szeptemberre korábban már csak 40 százalékos lemaradást vártak, ezzel szemben az újbóli utazási korlátozások miatt várhatóan stagnálni fog az adat.

Jelenleg a Ryanair, az Easyjet, a Turkish Airlines, az Air France, Lufthansa és a Wizz Air biztosítja a legtöbb járatot Európában.

Nehéz lesz a kilábalás

A főigazgató elmondása szerint az nehezíti a felépülést, hogy a tagállamok eltérően kezelik a járványhelyzetet, ezért senki nem akar repülni, mert attól tartanak, hogy nem tudnak hazajutni.

A konferencián Váradi József, a Wizz Air vezérigazgatója elítélte a nagy hálózatos légitársaságoknak juttatott állami támogatást, mert álláspontja szerint ezzel csak a régi, nem hatékony üzleti modelleket konzerválják, és torzítják a versenyt.

Hozzátette: nem "V", vagy "W" alakú lesz a fellendülés, inkább "hullámvasútra" kell számítani, és azok a légitársaságok erősödhetnek meg, amelyek képesek lesznek rugalmasan kezelni a helyzetet.
(forrás: MTI)

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerseiddel!

Kapcsolódó cikkek:
Szeptember 1-től minden magyarra karanténkötelezettség vár
Megjelentek a határzár részletei: az ingázók 30 km-es körzetben közlekedhetnek
Jelentős járatcsökkentésekkel reagált a Wizz Air a korlátozásokra
A világ összes országa utazásra nem javasolt kategóriába került

Vissza a bejegyzésekhez