Pénteken indulhat a nyitás Magyarországon, de a szállodák egyelőre zárva maradnak

Kategória: Hírek,

Egyre biztosabbnak tűnik, hogy a napokban Magyarország eléri a 2,5 millió beoltottat, amivel a jelenleg hatályban lévő rendelkezések szerint automatikusan beindul az újranyitás. 

A Portfolio számításai szerint a korábban vártnál előbb, április 7-8. környékén elérheti az ország a 2,5 millió beoltottat, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök a fokozatos nyitás első lépésének feltételéül szabott – írja hvg.hu. 

Mivel a mostani korlátozó intézkedések április 8-ig vannak hatályban, 9-re a hosszabbításról vagy a nyitásról kell dönteni. A boltzár módosításáról és a részleges nyitásról szóló rendelet pedig úgy szól, hogy az újranyitás első fázisa „a kettőmillió-ötszázezredik COVID-19 elleni oltóanyaggal történő védőoltás első dózisa beadásának napját követő napon lép hatályba” - vagyis ez már április 9. lehet. 

Az áprilisi nyitás szabályairól már március 27-én megjelent a rendelet, ami alapján várhatóan péntektől az alábbi enyhítésekre készülhetünk:

  • A kijárási tilalom időtartama szűkül: az új intervallum este 10 óra és reggel 5 óra közé esik. 
  • Az üzletek kötelező zárva tartási időszaka szűkül: az üzletek reggel 5 óra és este 9:30 között lehetnek nyitva.
  • A március 8. óta zárva tartó üzletek (ruhaboltok, plázában lévő üzletek, bútorboltok) újfajta, négyzetméter alapú szabályok mentén kinyithatnak; 10 négyzetméterenként 1 vásárló lehet az üzletben.
  • A szolgáltatásoknál a március 8-án bevezetett korlátozások előtti szabályokra térhetnek vissza.

A vendéglátó üzletek ugyanakkor továbbra sem nyithatnak ki normál üzemben, csak az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása lehetséges. A szállodák továbbra sem fogadhatnak vendégeket.

Az újraindítás második fokozata a jelenleg érvényben lévő rendeletek szerint április 19-én jöhet el, ekkor ugyanis újranyitnak az iskolák és az óvodák.

A turizmus és vendéglátás újraindításának dátumát egyelőre nem jelölte meg a kormány. 
(forrás: hvg, portfiolio)

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel!

Kapcsolódó cikkek:

 

Vissza a bejegyzésekhez